Süt tozu alımı fiyat yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Süt tozu alımı fiyat yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 10:20

Süt tozu alımı fiyat yükseltti

Haberin Devamı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın süt fiyatlarında düşüşe müdahale etmek için süt tozu alımını başlatmasıyla birlikte 80 kuruşa satılan sütün litresi 1.15 liraya çıktı. Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, fiyatların 1.30 liraya kadar yükselmesini beklediklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın süt fiyatlarında düşüşe müdahale etmek amacıyla Nisan ayından itibaren Et ve Süt Kurumu aracılığıyla arz fazlası çiğ sütü, toz şeklinde alması süt fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Mart ayının sonlarına kadar litresi 80 kuruşa satılan çiğ süt, müdahalenin ardından litresi 1.15 liradan satılmaya başladı. Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, süt tozu alımının süt üreticilerin yüzünü güldürdüğünü, ancak bekledikleri fiyatın 1.30 lira ile 1.45 lira arasında olduğunu belirtti. Başkan Tunca, "Her ne kadar artış süt üreticilerini sevindirse de hala istenilen düzeyde değil. Çünkü hayvancılıkla uğraşanların maliyetleri giderek yükseldi. Özellikle süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin karşılanabilmesi için fiyatın 1.30 lira ile 1.45 lira arasında olması gerekir" dedi.

Birlik Başkanı Tunca, süt üreticilerinin en büyük girdi maliyetinin saman olduğunu belirterek, geçtiğimiz yıl balyası 4 liraya satılan samanın, bu yıl yüzde yüz artış göstererek balyasının 8 liraya satıldığını ifade etti. Tunca ayrıca, kilosu 65 kuruşa satılan arpanın şimdi 75 kuruşa satıldığını belirterek, "Şu anda süt üreticisi girdilerini ucu ucuna karşılayabiliyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sütte verim düşüşü yaşanabilir. Çünkü bir inek sıcakta beklenenden az süt verir. Bu nedenle önümüzdeki 2.5 aylık süreçte süte talep artabilir. Talebin artışı ile birlikte fiyatların da yükseleceğine inanıyoruz" dedi.

BİN 775 TON SÜT TOZ İÇİN GÖNDERİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise, Bakanlığın başlattığı süte müdahale ile birlikte Manisa'dan toplam bin 775 ton çiğ sütün toz için gönderildiğini belirterek, "Bakanlığın başlattığı müdahalenin ardından Manisa'dan her gün birliklerimiz kanalıyla 25 ton süt göndermeye başladık. Sütlerimizi Bakanlığımızın belirlediği süt tozu fabrikalarına gönderiyoruz. Sütler toz olduktan sonra birliklerimize geri gönderiliyor. Birliklerimiz ise bu süt tozunu Bakanlığın belirlediği fiyattan Et ve Süt Kurumu'na satıyor" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF



 

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!