Soma'nın lojistik merkezi raporu hazır

Güncelleme Tarihi:

Somanın lojistik merkezi raporu hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 19:55

Soma'nın lojistik merkezi raporu hazır

Haberin Devamı

MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki sektörel çeşitliliği artırması ve kent ekonomisine katkı sağlaması amaçlanan Soma Lojistik Merkezi'nin ön fizibilite raporu hazırlandı.
Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteği Manisa Valiliği, Celal Bayar Üniversitesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan 'Soma Merkezli Lojistik Merkez Kurulması, Çandarlı Limanı ile İstanbul Otoyolunun İl Ekonomisi Üzerinde Etkilerinin Araştırılması' projesinin raporu tamamlandı. Anemon Otel'de düzenlenen toplantıyla rapor paylaşıldı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Erbil Kamış, üniversitenin çeşitli öğretim üyeleri ve ilgili kurumların yetkilileri toplantıya katıldı. Açılışta konuşan Manisa Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Kamış, lojistik merkezinin hem ilçeye hem de bölgeye ekonomik, istihdam ve sektörel çeşitlilik yönünden fayda sağlayacağını söyledi.
VALİ O FACİAYI HATIRLATTI
Soma'daki maden faciasını hatırlatan Vali Bektaş ise, "Soma'da 105 bin nüfus konuşuluyor. 15 bin maden işçisinden bahsediliyor. Maden diyalogu olan yaklaşık 75 bin insan var. Tek yönlü tek boyutlu ve tek kutuplu bir ekonomi var. Madene, kömüre ve yer altına mahkum bir ilçemiz var. Dolayısıyla artık ilçenin ekonomik yönden çeşitlendirilmesi gerekiyor. Elbette ki ilçemizdeki maden değerlendirilecek. Bunun içinde gereken her türlü tedbirler alınıyor. Soma maden kazasının Türk madenciliğinde bir milat olmuştur. Bir dönüşüm noktasıdır. Artık Türkiye ilkel şartlarda madencilik yapamaz. Bu musibetten bin nasihat aldığımızı söyleyebiliriz" dedi.
BÖLGEYE DE KATKI SAĞLAYACAK
Merkezin bölgeye de katkı sağlayacağını dile getiren Vali Bektaş, "Merkez, kurulması düşünülen organize sanayi bölgesi içinde; otoyollar üzerinde 15-20 bin dekarlık bir bölgedir. Biz bu projeye inanıyoruz. Hem Soma ilçesine hem ülkemize önemli bir katkı sağlayacak. Bölgesel bir dönüşüm projesi olacak. Hedefimiz bu merkezi bir an önce kurma çalışmalarına başlanacak. Şimdi raporlar hazır, artık merkezin kurulması için neler yapılabilecek onlar ortaya konacak" diye konuştu.
TRANSİT TAŞIMACILIĞIN ÖNEMLİ ÜSSÜ HALİNE GELECEK
Proje araştırma ekibinden Doç. Dr. Çiğdem Sofyalıoğlu, raporun sonuçları hakkında katılanlara bilgi verdi. Doç. Dr. Sofyalıoğlu, kurulması hedeflenen üssün Türkiye'nin transit taşımacılığında önemli bir üssü haline geleceğini dile getirdi. Doç. Dr. Sofyalıoğlu, "Soma İlçesi, bölge ihracatında önemli bir yere sahip olan Aliağa limanlarına 87 kilometre, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'na ise 76 kilometre uzaklıktadır. Çandarlı Limanı tamamlandığı halinde, sahip olduğu özellikler nedeniyle Doğu Akdeniz ülkelerindeki önemli aktarma limanlarına rakip olacak. Böylece ilçede kurulacak lojiktik üssü transit taşımacılığının önemli bir üssü haline gelecek" dedi. Doç. Dr. Sofyalıoğlu, ülkenin Lojistik Master Planları'nın bu yıl içerisinde şekillenmeye başlandığını kaydetti. Bu planın 3 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Soma lojistik merkezinin bu plana dahil edilip 2020 yılındaki yatırım planına alınmasının ve 2022 yılında tamamlanıp faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF
 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!