Öğretim üyesinden teknoloji sitemi

Güncelleme Tarihi:

Öğretim üyesinden teknoloji sitemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2017 14:35

Öğretim üyesinden teknoloji sitemi

Haberin Devamı

MANİSA Valiliği'nin 'Kodla(Ma)nisa' projesi kapsamında 17 ilçelerdeki kodlama atölyelerine alınan 3 boyutlu yazıcı ve robotik malzemeler için dağıtım töreni düzenlendi. Törende konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özdemir, bilgisayar ve internetin çocuklara kötü bir kavram olarak öğretilmemesi gerektiğini belirterek, öğretmen ve velilere sitem etti.

Manisa Valiliği tarafından 3 yıl önce hayata geçirilen ve öğrencilere bilgisayar tabanında kod yazılımını öğreten 'Kodla(Ma)nisa' projesi kapsamında alınan 17 ilçelerdeki kodlama atölyeleri için alınan 3 boyutlu yazıcı ve robotik malzemeleri törenle dağıtıldı. Giritligil Otel'de düzenlenen törene; Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, projeye 2 yıl önce başladıklarını ve bu yıl 3'üncü yılına girdiğini belirterek, amaçlarının ilkokul çağından itibaren geleceğe program yazılımcıları yetiştirmek olduğunu ifade etti.

"TEKNOLOJİ ZENGİNLEŞME, SAYGINLIK VE GÜÇ ARACIDIR"

Konuşma yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilişim Garaj isimli internet platformunun kurucusu Doç. Dr. Selçuk Özdemir ise teknolojinin iki ucu keskin bir bıçak olduğunu belirterek, öğretmen ve velilere sitem etti. Steve Jobs'un 7 yaşında teknolojiyi öğrendiğini, Bill Gates evinden kaçarak ortaokuldayken teknolojiye merak sardığını belirten Özdemir, "Dünyada insanlar erken yaşta çocuklarına teknoloji becerisi kazandırırken, biz çocuklarımızın teknolojiyi üretim amaçlı kullanmasını dahi yasaklayalım diyoruz. Biz, marifeti olmayan çocuklarımıza, 10 veya 20 taksitle aldığımız bilgisayarları veriyoruz. Hızlı interneti bağlıyoruz, sonrada saldım çayıra Mevla'm kayıra yapıyoruz. Sonra da diyoruz ki bilgisayar, internet kötü bir şey. Hayır. Yanlış olan çocuklarımızı bilgisayarla tanıştırma şeklimizdir. Yanlış olan sayın öğretmenim, sayın velim sensin. Sen nasıl çocuğa iki yanı keskin bıçak vermezsen, onu da o şekilde vermemelisin. Sen çocuğu marifetli hale getirdikten sonra o zaman dünyayı nasıl değiştirdiğini görebilirsin. Şu andaki ilkokul çocuklarımıza bilişim ile üretim becerisi kazandıramazsak, kodlama, yazma becerisi kazandıramazsak, teknoloji üretme, inovasyon üretme becerisi kazandıramazsak, çocuklarımızın başı çok kötü belada" diye konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİNE ÖZELEŞTİRİ

Ülkedeki eğitim sisteminin üretime dayalı olmadığını söyleyerek eleştiren Doç. Dr. Özdemir, "Artık başkalarının yaptığını değil, kendi yaptığımızı dünyaya sunmamız gerekir. Çocuklarımızın üretim denen kavramla çalışması lazım. Şu anki eğitim sisteminde biz çocuklarımıza üretim vermiyoruz. Bu kavramı öğretmiyoruz. Artık bizim çocuklarımızın çok fazla becerilere sahip olması gerekir. Bu nedenle Kodla(Ma)nisa çalışması çok önemlidir. Çocuk artık inovasyon ve teknoloji çağında olan dünyamızda üretmeyi öğrenecek. Kodla(Ma)nisa şu anda Türkiye'nin Kuvay-i Milliyesi konumunda. Buradan çıkacak kıvılcım tüm Türkiye'ye yayılacak. Çocuklarımız sayesinde Türkiye'nin Kuvay-i Teknolojisi oluşacak. Bizim geçmişte yapamadığımızı inovasyon ve teknoloji ile çocuklarımız yapacak" dedi.

Vali Güvençer ise, Kodla(Ma)nisa projesinin geliştirilmesi, çocuklara ileri düzeyle yazılım ve beceri öğretilmesi, ayrıca projenin Türkiye geneline yaygınlaştırılması için maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu ifade ederek, proje ile Türkiye'nin büyük teknoloji yazılımcılarını yetiştireceklerini ifade etti.

Törende ayrıca, projenin kurucusu dönemin Manisa Valisi ve şu anda Rize Valisi olan Erdoğan Bektaş ile Amerika'daki Silokon Valisi'nde bulunan yıllık cirosu 1 milyar dolara ulaşan Udemy'nin kurucusu Eren Bali'ye görüntülü bağlantı yapılarak proje hakkındaki fikirleri alındı.

Törenin sonunda Vali Güvençer, proje çerçevesindeki 17 ilçedeki proje atölyelerinin sorumlularına valilik kaynaklarıyla alınan 3 boyutlu yazıcı ve robotik malzemeleri dağıttı.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!