Öğrenciler evsel atıklardan kompost gübre yaptı

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler evsel atıklardan kompost gübre yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 19:05

Öğrenciler evsel atıklardan kompost gübre yaptı

Haberin Devamı

MANİSA'da Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Ekonometri Bölümü öğrencileri, evsel atıkların geri dönüşümünü sağlamak için proje geliştirdi. Öğrenciler evsel atıklardan kompost gübre yaparak, atıkların doğaya geri dönüşümünü sağladı.

MCBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü öğrencileri Nur Bedia Özdemir, Büşra Kurt, Recep Ünal, Şebnem Vardar, Seda Aydınlık ve Merve Şan; Yrd. Doç. Dr. Aynur İncekırık danışmanlığında sosyal sorumluluk projesi geliştirdi. Öğrenciler, yaptıkları projeyle evsel atıklardan kompost gübre yapıp, atıkların doğaya geri dönüşümünü sağlamayı hedefledi. Yardımcı Doç. Dr. Aynur İncekırık, kompost gübre yapmak için üniversitedeki atıkları değerlendirdiklerini anlattı. İncekırık, "Kompostlaşma doğada kolayca izlenebilecek bir olaydır. Özellikle bitkilerin hayat devrelerini tamamlayan kısımları tekrar toprağa dönerek parçalanır, fermente olur ve tekrar kullanılacak hale dönüşür. Bu işlemler sonucunda doğada beslenme ve enerji zinciri devam eder. Biz, kompost gübre oluşumunda üniversitemizdeki atıkları değerlendirdik. Kompost, gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken; kompost, toprağın yapısal düzenini sağlar. İçerisine belli oranlarda azot, fosfor, potasyum ilavesi ile üstün kalitede gübre elde etmek mümkün olabilmektedir. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı tüm yapay gübrelerden daha fazladır. Ayrıca ham maddesinin doğal nitelik taşıması nedeni ile tarımsal alanlarda üretilen ürünlerde yapay tat sorunu ortadan kalkar. Kompost, bir kabın içinde malzemelerin belirli bir sırayla karıştırılarak bekletilmesi ile hazırlanır. Karışımın hava alması gerekir. Orta boy bir çöp kovasına delikler açarak kompost kabınızı hazırlayabilirsiniz" dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne de başvuran öğrenciler, uygun kovaları belediye şantiyesinde yaptıklarını ve yemekhane, çay ocağı ve kantinlerden atık toplandıklarını anlattı. Öğrenciler, geri dönüşümüne katkı sağlayacak birçok maddenin çöpe atıldığını belirterek, çevre bilincine dikkat çekti. Öğrenciler üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi'yi de ziyaret ederek, gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgi verdi. Projeyi çok beğendiğini kaydeden Prof. Çelebi, öğrencilerin çevre bilincine katkıda bulunmaları ve farkındalık yaratmaları önemli olduğunu vurguladı.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!