Mavi dil hastalığına karşı muhtarlar eğitildi

Güncelleme Tarihi:

Mavi dil hastalığına karşı muhtarlar eğitildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 16:56

- Manisa'nın bazı ilçelerinde görülen koyunlardaki mavi dil hastalığına karşı Kula'da muhtarlara eğitim verildi

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - Manisa’nın bazı ilçelerinde koyunlarda görülen mavi dil hastalığı nedeniyle Kula ilçesinde 60 mahalle muhtarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kula İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ilçe ziraat odası toplantı salonundaki toplantıda karantina, mavi dil hastalığının bulaşma yolları ve hastalıktan korunma ile ilgili bilgiler verildi.

Toplantıda konuşan Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Süleyman Oğuz Akça, mavi dil hastalığının iklimsel değişiklik nedeniyle oluştuğunu ve sineklerden bulaştığını anlattı.

Hastalığın geçici olduğu gibi ileri derecede hayvanı ölüme götüren bir hale de dönüşebileceğini vurgulayan Akça, hastalığın koçlarda kısırlığa, gebe hayvanların ise düşük yapmasına neden olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

-İleri derecede hasta olanları "gömün" önerisi

Akça, söz konusu hastalıkla ilgili büyük baş hayvanların ve keçilerin risk taşımadığına dikkati çekerek, "Koyunları korunmanın en iyi yolu kapalı ahırların sinek ilaçları ile ilaçlanması. Hayvanların dökme denilen ilaçlarla ilaçlanması ve ileri derecede hasta olan hayvanların derin çukurlara kireç dökülerek telef edilmek yoluyla gömülmesi" diye konuştu.

Toplantıda, mahalle muhtarlarına kullanılacak ilaçlar ile ilgili ölçüler tarif edilirken, hastalığın insana bulaşmadığı belirtildi.

Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimleri, Salihli Damızlık Birliği yetkilileri ve Kula mahalle muhtarları katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!