Manisa'nın sorunları masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Manisanın sorunları masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 11:33

Manisa'nın sorunları masaya yatırıldı

Haberin Devamı

MANİSA Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde düzenlenen 'Oda ve Borsalar İstişare ve Güçbirliği' toplantısında kentin üniversite, tarım ve sanayi konusundaki sorunları konuşuldu. MTSO öncülüğünde düzenlenen 'Oda ve Borsalar İstişare ve Güçbirliği' toplantısında, oda ve borsa başkanları bir araya geldi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof Dr. Kemal Çelebi, MTSO Başkanı Adnan Erbil, ilçe belediye başkanları, oda ve borsa başkanları, Güçbirliği Platformu başkanları, TOBB delegeleri, kaymakamlar, daire müdürleri toplantıya katıldı.
Toplantının divan başkanlığını MTSO Meclis Başkanı Hayati Dolman yaptı. Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, toplantıda yaptığı konuşmada, Manisa'ya hizmet eden kişileri buluşturmak istediklerini söyledi. Erbil, "Manisa 1.5 milyar dolar işlem hacmi olan bir ilimiz. Daha ileri adımlar atmak zorundayız. Planlamamızı daha iyi yapmak için bu tür toplantıların çok önemi var" dedi. Toplantıda ilk sözü alan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, ilin tarımdaki en önemli sorunun basınçlı sulama sistemi ile arazi tapulaştırması olduğunu belirterek, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.
"SÖZLERDE TAŞIN ALTINA ELİNİZİ KOYUN"
Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi toplantıda yaptığı konuşmada, üniversitenin kente karşı sorumluluğunun olduğunu, ancak kentteki sanayici, sivil toplum kuruluşu ve odalarında üniversiteye karşı sorumluluğunun olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çelebi, "Bizim bu öğrencileri sizin istediğiniz vasıfta yetiştirme sorumluluğumuz var. Mezun olduklarında işyerlerinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyorlar. Biz tarımın sanayinin istediği elemanı yetiştirmek zorundayız. Önümüzdeki yıldan itibaren intörn eğitimi modeline geçiyoruz. Yani her fakültemizdeki her bölümde öğrencilerimizin eğitiminden sonra sanayide veya kurumlarda stajyerlik dönemi başlayacak. Üniversite öğrencilerini yetişmelerinde özel sektörün sorumluluğu var. Üniversite eğitimi noktasında herkes elini taşın altına koymak zorundadır. İntörn eğitim hızla tüm üniversitelere yayılacak. Biz önceden hareket ettik. Yani işyeri eğitiminde önümüzdeki yarıyılda sanayicilerimizin kapılarını öğrencilere açmak sorumluluğu olacak" diye konuştu.
TEKNOPARK İÇİN DESTEK İSTEDİ
Rektör Prof. Dr. Çelebi, sanayi ve üniversite işbirliğinin geliştirecek olan TeknoPark konusunda ciddi anlamda finansal sıkıntı olacağının dile getirdi. Prof.Dr. Çelebi, "İnşaatı devam eden teknopark var. Sanayi bakanı geldiğinde 'finansman için sadece bakanlığa güvenmeyin' dedi. İnşaatı yüzde 60 ölçüsünde tamamlandı. Ancak bizim ciddi manada finansman ihtiyacımız var. Diğer ülkelerde sanayi sektörü üniversiteyle beraber hareket ediyor. Bir tarafta üniversite bir tarafta özel sektör, bir tarafta ilgili sivil toplum kuruluşları var. Bizim güç birliği dediğimiz konuyu bu platforma taşımamız gerekiyor. Birlikte olmamız gerekiyor" dedi. Rektör Prof. Dr. Çelebi konuşmasında son olarak, üniversiteyle şehrin bütünleşemediğini ve bütünleşme konusunda bir çok kemsin önemli adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.
GEDİZ'E DİKKAT ÇEKTİ
Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan ise Gediz Nehri'nin kirliliğine dikkat çekti. Manisa'nın en önemli sorunun Gediz olduğunu söyleyen Orcan, "Manisa'nın aslında çok büyük sorunları var. İyi tarım, organik tarım söz konusu. Dünyada Gediz Havzası çok değerli bir yer. Türkiye ölçeğinde 10 ülkeyi doyurabilir. Gediz Havzamıza bakarsanız denize kadar evsel ve kimyasal atıkları toplayarak geçiyor. Tüm evler sanayi fabrikası gibi oldu. Biz bu gün Gediz'de canlı barındıramaz duruma geldik. Bu suyla tarım sulaması yapıyoruz. Bununla da organik ürün elde edeceğiz. Bu mümkün değildir. Bu üzümü insanların sağlıklı şekilde tüketmesi için seferberlik ilan etmek zorundayız" dedi.
YATIRIMCILAR KONUSUNDA SEÇİCİ
Toplantıda son sözü alan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, kentin hem tarımda hem de sanayide değerli bir il haline geldiğini belirterek, yatırımcılar konusunda artık seçici olduklarını dile getirdi. Vali Bektaş, "Yatırımcılar geliyor ben de yer veremiyorum. Her yatırımcıya yer vermek zorunda değiliz. Bizim sanayi imkanımız potansiyelimiz var. Bu saatten sonra sanayide seçici olmak, strateji ile yol almak zorundayız. Eskiden sanayicinin peşinde koşardık, şimdi bunun tam tersini yapıyoruz. Manisa'ya bizim istediğimiz sanayiciyi alacağız. Turgutlu OSB'ye 1000 dönüm yer ilave ediyoruz. Evsel atık dışında atığı olana orada yer vermeyeceğiz. Sınırlıyoruz, daraltıyoruz. Manisa'nın düşük ücretli göçe ihtiyacı yok. Onun için Manisa olarak, büyüklüğü ile orantılı stratejik hesaplar yapmalıyız. İlla şişmek zorunda değiliz. Göbeğimizi değil kaslarımızı büyütmeliyiz. Katma değeri yüksek, ihracat değeri olan, emek yoğun değil teknoloji sanayi üzerine odaklanmalıyız. Yeni bir dünya var, yeni dünyayı Manisa'dan kucaklayamazsak hiçbir yerden açılamayız. Bir genel hedef doğrultusunda çalışıyoruz" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!