Manisa'nın dünyaca ünlü halısında ihracat düştü

Güncelleme Tarihi:

Manisanın dünyaca ünlü halısında ihracat düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2017 09:21

Manisa'nın dünyaca ünlü halısında ihracat düştü

Haberin Devamı

MANİSA'nın dünyaca ünlü doğal kök boyayla yapılan tescilli 'Örselli' ve 'Dobag' halılarında üretim de ihracat da azaldı. Doğal Boyalı El Dokuma Halı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Sorumlusu Faik Çınar, geçmişte 20 ülkeye gönderilen ürünün şimdi sadece Norveç'e ihraç edildiğini söyledi.

Manisa'nın Yuntdağı bölgesindeki kırsal Örselli Mahallesi'nde 1982'de turistik bir gezi için gelen Alman profesör Harald Böhmer, kentin tenha bir köşesinde yaşayan insanların kaderini değiştirdi. Örselli Köyü ve Marmara Üniversitesi, Prof. Böhmer'in önerisiyle işbirliğine gitti. Büyük bir kısmını kadınların oluşturduğu 150 köylü, bir halıcılık kooperatifi kurdu. Köylüler Amerika, Norveç, İrlanda, Hollanda, Almanya Avusturya gibi birçok ülkeye dokudukları halıların yüzde 99'unu ihraç etmeye başladı. Ancak zaman içinde ünü yayılan ve doğal kök boyasıyla yapılmasıyla anılan halıları dokuyan kişi sayısı da azaldı. Başta 20 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten kooperatif sorumlularından Faik Çınar, şu anda sadece Norveç'e satış yaptıklarını anlattı.

Yuntdağı çevresinde halıcığın çok eski olduğunu ve yöresel motiflerin kullanıldığını aktaran Çınar, "Marmara Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Üniversite dokunan halılara 100 yıl dayanır etiketi veriyor. Ama yapımı çok azaldı. Kırmızıyı, mor ve açık kırmızı rengini yapışkan otunun kökünden yapıyoruz. Sarıyı papatyadan, yeşil de muhabbet çiçeği otu var ondan yapılıyor. Siyahı palamuttan, sadece mavi rengi Hindistan'dan getiriliyor. İpler koyun yünlerinden yapılıyor" diye konuştu.

Kooperatifin eskiden 160 üyesi olduğunu şimdi 80 kişiye düştüğünü belirten Çınar, evlerde boş tezgahların bulunduğunu söyledi. 80 kişiden ancak 25'inin dokuma yaptığını belirten Çınar, geçmişte 1 yılda 1500 metrekare halı dokunduğunu, ancak şimdi 100 metrekareye düştüğünü dile getirdi.

Köylülerden 33 yaşındaki Tenzile Çelen, 15 yaşında halı dokumayı öğrendiğini söyleyerek, "Halının her şeyi organik, her şeyi el emeği. Eskiden her evde halı tezgahı vardı. Şimdi evlerde boş tezgahlar kaldı. Bizler ise devam ediyoruz. Daha çok sipariş usulü çalışıyoruz" diye konuştu.

Doğal kök boyayla yapılan tescilli 'Örselli' ve 'Dobag' halılarının metrekaresinin 300 Euro'ya satıldığı belirtildi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!