Kula'da 94'üncü kurtuluş coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Kulada 94üncü kurtuluş coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2016 11:46

Kula'da 94'üncü kurtuluş coşkusu

Haberin Devamı

MANİSA'nın Kula ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıldönümü törenlerle kutlandı.

Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelen konulmasıyla başladı. Buradaki törene Kula Kaymakamı Murat Güven, Kula Garnizon Komutanı Üsteğmen Aybars Hayta, MHP'li Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, Kula İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Yardımcısı Ahmet Ömer Beyoğlu ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Anıta çelenk konulmasını ardından şehitler için saygı duruşunda bulunup, hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Hisarkapı Mevkisi'nde toplanan kalabalık kortej eşliğinde Yunus Emre Kent Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında, gaziler, spor okullarının öğrencileri ellerinde Türk bayrakları taşıdı. Burada da saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Kaymakam Güven ve diğer protokol üyeleri Kula halkının kurkuluş günün kutladı.

Törende konuşan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, 786 gün süren işgalde direnişe can katan şehitleri saygıyla andığını söyledi. başkan Tosun, "1 Eylül'de Uşak, 3 Eylül'de Selendi işgalden kurtarılmış ve sahra toplarını da kavuşan 2. Süvari Tümeni Derbent-Sirge-Kula doğrultusunda yürüyüşe geçmişti. Kolordu Komutanı Fahrettin Altay bir süre sonra bu tümeni terkederek dağ yollarından Selendi üzerine hareket etmiş ve 4 Eylül sabahı Papuçlu köyüne ulaşmıştı. Bu yolculuk sırasında kolorduya yukarıdan hiçbir emir gelmediği halde komutan gördüğü manzaranın etkisiyle durumu şu şekilde değerlendirmişti: 'Yunanlılar, Kula'ya Güney hattı ve Milne hattında saldırmak isteyeceklerdir.' Eğer, Kula Güney'inde savunulursa, düşmanın sol yanına kolorduya taarruz etmek, Gediz Vadisi boyunca Adala üzerinden Salihli Ovası'na inerek büyük bir kuşatma yapıp düşmanı yok etmek için 4 Eylül sabahı birlikler toplu olarak hareket etmişti. 786 gün süren işgal de direnişimize can katan efelerimizi, askerlerimizi bugün aynı minnet ve şükranla anıyoruz. Buruşukoğlu Mehmet Efe ruhun şad olsun, Yabaayak Mehmet Efe ruhun şad olsun, Menyeli Çobanoğlu Halil Efe ruhun şad olsun ve efelerimiz, askerlerimiz ve vatan mücadelesindeki şehitlerimizin ruhları şad olsun. Sizlere minnettarız" dedi.

Kutlamalar, öğrenciler tarafından okunan şiirler ile devam ederken Kula Belediyesi yaz okulu öğrencileri tarafından Kıck Boks gösterileri ile büyük alkış aldı. Kutlamalar, resmi geçit töreni ile son buldu.

Hikmet SEPET / KULA (MANİSA), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!