İhracatçıdan hava kargo atağı

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıdan hava kargo atağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 10:45

İhracatçıdan hava kargo atağı

Haberin Devamı

EGE Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, hava kargo taşımacılığıyla ilgili çalışmalarda sona gelindiğini belirtti. Özellikle domates, kiraz ve üzümün hasat edildiği gün Körfez ülkeleri, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine gönderebileceğini belirten Seyyar, Türk ihracatçısının dünya pazarlarında bir adım öne çıkacağını söyledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, bugüne kadar hayata geçmesi için büyük çaba harcadıkları hava kargo taşımacılığıyla ilgili güzel gelişmelerin olduğunu açıkladı. Türk Hava Yolları temsilcileri ve sektör temsilcilerinin son bir toplantı gerçekleştireceğini ve ardından hava kargo taşımacılığının start almasını beklediklerini söyleyen Seyyar, Ege Bölgesi'ndeki yaş meyve ve sebze üreticisi ve ihracatçısının kazanacağını ifade etti. Anlaşmanın sağlanmasıyla başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine günlük yaş meyve sebze gönderebileceklerini açıklayan Seyyar, şu anda büyük bir pazar olan Körfez ülkelerine domates gönderemediklerini söyledi. Seyyar, "Uzun süredir hava kargo taşımacılığı üzerine çalışıyoruz. Artık sonuca ulaşmak üzereyiz. 8 ihracatçı birliği başkanı, 8 yöneticiden oluşan bir toplulukla Ege ayağında nihai bir sonuca varmış olacağız. Özellikle mevsimi yaklaştığı için yaş sebze meyve ile ilgili hangi destinasyonlarda, hangi tonajlarda, hangi fiyat seviyelerinde nasıl çalışma yapacağız onun kararını vereceğiz. Hava kargoya sadece yaş sebze ve meyvenin dünya pazarlarına günlük süre ile ulaştırılması değil, Türkiye'de üretilen tüm değerlerin hava kargoyla taşınması istiyoruz. Türkiye'de kargoculuğu büyüterek ihracatçının dünya pazarlarına bir adım daha öne çıkması için uğraşıyoruz. İhracatçılar olarak biz çok istekliyiz. Mesela şu anda Körfez ülkelerine biz taze domates gönderemiyoruz, kiraz göndermekte zorlanıyoruz. Çünkü karayolu ve deniz yolu çok ciddi bir problem. Ama hava kargoyu işletiyor olsak hemen hemen her gün Körfez'deki büyük metropollere, Riyat'a, Dubai'ye her gün bir uçak kaldıracak durumdayız. Bunu ihracatçının ve Türk sanayicisinin hizmetine sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİ DE KAZANACAK

Hava kargo taşımacılığı ile üreticinin de kazanacağını dile getiren Rıza Seyyar, ürünün değerleneceğini ve dünya pazarlarında Türk ürününün prestijinin artacağını vurguladı. Seyyar, "Üretici de daha planlanabilir bir üretime kavuşacak. Üreticinin de ürünü günlük işleneceği için daha değerlenecek, daha iyi fiyata verme şansı olacak. Üreticinin de yüzü gülecek. Üzüm hasadına kadar gelişecek. İlk denemeler başarıya ulaştığında daha da ayakları yere basacak" diye konuştu.

Yaş üzüm üreticisine de katkı sağlayacağını kaydeden Seyyar, üzümde yüzde 10, yüzde 20 katma değer artışı olacağını belirterek, "Bugün 60 sente satılıyorsa, hava kargo ile 70 sente, 80 sente satılabilecek. Ürünün raf ömrünü artıracağız. Rafta en az 10 gün daha fazla kalacak. Türk ürününün albenisi olacak" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!