Fuat Tosyalı öğrencilerle buluştu

Güncelleme Tarihi:

Fuat Tosyalı öğrencilerle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 17:07

Fuat Tosyalı öğrencilerle buluştu

Haberin Devamı

MANİSA'da Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) öğrencilerinin katıldığı panelde konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye'deki demir çelik tüketiminin orta ölçekli bir çelik tesisinin üretimini dahi tüketecek seviyeye ulaşamadığını açıkladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesi tarafından Metal Sektörü Paneli düzenlendi. CBÜ Sinema Salonu'nda düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş'ın yaptığı panele Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış ve akademisyen Prof. Dr. Ahmet Türk konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, demir çelik üretiminin ülkelerin kalkınmışlığını gösterdiğini belirterek "Paslanmaz çelikle ilgili ülkemizde nasıl üretiriz diye hayalimiz var. Ama Türkiye'deki tüketim orta ölçekli bir çelik tesisini tüketecek kadar bile seviyeye ulaşamadı. Yoksa ülkemizde çelik üreticileri, kamunun yönlendiricileri bu konunun üzerinde sektörü daha ileriye taşımak için çalışıyorlar" diye konuştu. Avrupa Birliği sürecinin birçok sanayi kolunun önünü tıkayan engeller getirdiğini savunan Tosyalı, "Türkiye'de hızlı şekilde AB'ye girmek için yasal düzenlemeler yapılıyor. Bir yandan çok iyi ama bir yandan da daha yürümeye yeni başlayan, yeni ayaklanan bir çocuğun önünü birçok şeyle kesmek gibi. Daha koşmaya başlamamış birçok sanayi dalının önünü tıkayan engeller getiriyor. Mesela çelik endüstrisine 1990 yılından bu yana hiçbir destek verilemiyor. Destek almayan bir endüstri kendini nasıl geliştirecek? Özellikle son 2 yıldır Çin'deki dampingli mallara karşı Avrupa Birliği'ni bırakın Pakistan bile destek veriyor. Ülkedeki sanayicinin işçiye vereceği maaşa kadar her şeyi devlet belirliyor. Dünyada çelik üreticisi olup da kırmızı bilanço vermeyen yok. Çin üreticileri tamamı zarar açıkladı ve batıyorlar. Bütün bunların yanında da ayakta durmaya çalışmak lazım. Yeni yatırımlar yapmak lazım" dedi.

Türkiye'nin nisan ayındaki çelik ihracatının miktar bazında artışını, ancak değer bazında yüzde 32'lik düşüşünü yorumlayan Tosyalı, "Bizim için önemli olan miktarın düşmemesidir. Demir çelik uluslararası fiyatları son 1 yıldır dalgalanma halinde. Ama önümüzdeki aylarda bu rakamın yükseleceğini öngörüyoruz. Nisan ayındaki rakamlar daha önce yapılmış bağlantıların ihracatları. Ama içinde bulunduğumuz ay ve sonraki aylarda ihracat rakamının artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Çünkü konjonktür şuanda yükselme trendinde. Bunun da ihracata olumlu yansıyacağını düşünüyorum" diye konuştu.



Nermin UÇTU/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!