Buğday alım fiyatının geç açıklanmasını sordu

Güncelleme Tarihi:

Buğday alım fiyatının geç açıklanmasını sordu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 18:56

Buğday alım fiyatının geç açıklanmasını sordu

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, bu yıl buğday alım fiyatlarının hasattan sonra açıklandığını ve bu nedenle üreticinin zarar ettiğini öne sürerek konuyla ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu yaptığı yazılı açıklamada, buğday alım fiyatlarının bu sene hasattan sonra açıklanması konusunu TBMM gündemine taşıdığını ifade etti. CHP'li Nurlu yazılı açıklamasında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2017 yılı buğday alım fiyatlarını 12 Temmuz tarihinde açıkladığını, ancak 2015 yılında alım fiyatlarının 16 Haziran, 2016 yılında ise 28 Haziran'da açıklandığını, bu yıl geç açıklanmasının üretici tarafından şaşkınlıkla karşılandığını dile getirdi. CHP'li Nurlu "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2017 yılı için buğday alım fiyatları 12 Temmuz tarihinde tarafınızdan açıklanmıştır. Ekmeklik buğdayın ton fiyatı 940 lira, makarnalık buğdayın ton fiyatı ise 1000 lira olarak belirlenmiştir. Ancak fiyatın hem geç hem de düşük olarak açıklanması çiftçilerin beklentilerini boşa çıkarmıştır. Manisa başta olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgelerinde buğday hasadı yapılmış ve çiftçi ürününü tüccara satmak zorunda kalmıştır. Elinde buğday olan çiftçi ise, beklentilerin altında açıklanan taban fiyat yüzünden mağdur olmuştur. TMO'nun taban fiyat açıklaması buğday piyasasında bir denge oluşması ve fiyat düşüşünün önlenmesi için önemli bir faktördür. Taban fiyat 2015 yılında 16 Haziran, 2016 yılında 28 Haziran'da açıklanırken, bu yıl fiyat açıklamak için 12 Temmuz'a kadar beklenmesinin yanlış bir tarım politikası olduğu konusunda tüm çiftçi örgütleri hemfikirdir. Çünkü 12 Temmuz'a kadar hasat yapılan bölgelerdeki çiftçinin elinde buğday kalmamıştır. Borç içindeki çiftçi ürününü tüccara satmak zorunda kalmıştır" dedi.

Buğday alım fiyatlarının hasattan önce açıklanması gerektiğini savunan CHP'li Nurlu yazılı açıklamasında, konuyu TBMM'ye taşıdığını belirterek, "Konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bir soru önergesi sundum. Önergede, buğday taban fiyatı 2015 yılında 16 Haziran'da açıklanmışken, bu yıl 12 Temmuz tarihine kadar beklenmesinin nedeni nedir? Ülkenin birçok bölgesinde buğday hasadı yapıldıktan sonra taban fiyat açıklanması, hasadın devam ettiği bölgelere fiyat avantajı sağladığı iddiaları doğru mudur? Önümüzdeki yıllarda buğday taban fiyatının haziran ayı içerisinde açıklamayı düşünüyor musunuz? Bu soruların en kısa sürede merakla cevabını bekliyoruz" dedi.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!