Atık yağı getir, deterjanı götür

Güncelleme Tarihi:

Atık yağı getir, deterjanı götür
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 19:10

Atık yağı getir, deterjanı götür

Haberin Devamı

MANİSA'nın Yunusemre İlçesi'nde bitkisel atık yağların geri dönüşümü için çalışmalarına hız veren Yunusemre Belediyesi, başlattığı kampanya ile evsel atık yağlarını muhtarlıklara götüren vatandaşlara bulaşık deterjanı hediye edecek.
Yunusemre Belediyesi ekipleri bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararı mahallelerin muhtarlarına anlattı. Manisa Polisevi'nde düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcıları, Temizlik İşleri Müdürü Halil İbrahim Özcan, bitkisel atık yağların usulüne uygun toplanması için protokol imzalanan Deha Biodizel Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Şirketi Bölge Müdürü Bahar Taşkıran, muhtarlar ve birim çalışanları katıldı. Geri dönüşümü önemsediklerini dile getiren Başkan Yardımcısı Saniye Altay, özellikle bitkisel atık yağların toplanması konusunda dünyanın çok gerisinde olduklarını söyleyerek "Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemimize zarar verir. Atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozularak oksijenin tükenme hızını arttırır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar balıklara ve diğer canlılara zarar verir. Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar, kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen yağlar, atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetlerini arttırır. Çöpe dökülen atık yağlar, çöp depolama alanlarında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bitkisel yağ atıklarının çöp içerisine atılması veya dökülmesi yasaktır. Bu yağlar, yağmur suları ile beraber yeraltı temiz su kaynaklarına ulaşarak sularımızı kirletmektedir. Yeraltı suları her ülke için önemli br içme suyu kaynağıdır. Kullanılmış bitkisel yağlar, evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır" diye konuştu. Deha Biodizel Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Şirketi Bölge Müdürü Bahar Taşkıran da belediye ile ilgili yapılan protokol kapsamında 5 kilo atık yağ toplayan vatandaşlara deterjan armağan edeceklerini söyledi.
Toplantının sonunda muhtarlara bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararı içeren broşür, atık yağların toplanması için varil ve deterjan verildi.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA,(DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!