Akhisar'ın 'Selamsız Bandosu'

Güncelleme Tarihi:

Akhisarın Selamsız Bandosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 09:11

Akhisar'ın 'Selamsız Bandosu'

Haberin Devamı

MANİSA'nın Akhisar ilçesinde belediye işçileri, emekliler ve ilçedeki esnaftan oluşan belediye bandosu, başrollerini Uğur Yücel ile Şener Şen'in oynadığı 'Selamsız Bandosu' filmini akıllara getirdi. Bandonun emektarları 84 yaşındaki Oktay Şentürk, 67 yaşındaki Ruşen Koşaner ve 63 yaşındaki İsmail Boz kuruluşu 1950 yıllarına dayanan bandoyu ayakta tutmaya çalışıyor.

Manisa'nın Akhisar İlçesinde Belediye Bandosu, ilginç özelliği ile dikkat çekti. Kuruluşu 1950 yıllarına dayanan belediye bandosunda yaşları ilerlemesine rağmen müzik sevdalıları görev yapıyor. 17 kişiden oluşan bandoda belediyede çalışan memur ve işçiler de yer alırken, emekliler ve müzik aşıkları da bandoyu ayakta tutmak için çabalıyor.

40 yıldır bandoda görev yapan ve belediyeden emekli işçi olan 63 yaşındaki İsmail Boz, trompet çalarken, gençlere taş çıkarttı. Emekli olduktan sonra tesisatçılık ve kuryelik yapan Boz, belediye bandosunun ilk kurulduğu yıllardan bu yana bandoda görev yaptığını anlattı.  Bandoda memur, işçi, emekli ve esnafların yer aldığını kaydeden Boz, "Belediye bandomuz 1950 yıllarında kurulmuş. Çalışanlar arasından iyileri seçilmiş. Ondan sonra babadan oğula ve çırak usulü devam etti. Akhisar Belediye Bandosu'nda halen trompetçiyim. Hocalardan ders aldım. Bizim sazlarımız zordur. Bunu öğrenmek için yarı ömrü harcamak gerekiyor. Altyapımız yok. Bizler törenlerde çalıyoruz" dedi. Yaşı ilerlemesine rağmen bando geleneğini sürdürmek için çalıştığını söyleyen Boz, nefesli sazların zor olduğunu anlattı. Artık bandoda görev yapacak kişi bulamadıklarını kaydeden Boz, konservatuvarı bitirenlerin asgari ücretle bandoda çalışmak istemediğini söyledi.

84 YAŞINDAKİ BANDOCU

Bir diğer müzik aşığı 67 yaşındaki Ruşen Koşaner de, trompeti askerlikte öğrendiğini söyledi. Koşaner, "Askerden bu yana da devam ettiriyorum. Normalde terziyim, gömlek dikimi yapıyorum. Dükkanım var. Gömlek işi yaparken müzik sevgim nedeniyle belediye bandosunda da görev yapıyorum" dedi. Akhisar Belediye Bandosu'nda 40 yıldır çalıştığını söyleyen trompet ustası Muhittin Dinçer ise, daha önce belediyede işçi olarak çalıştığını, emekli olduktan sonra da bu işe devam ettiğini söyledi. Belediye bandosunun emektarı ise 84 yaşındaki Oktay Şentürk oldu. Bankadan emekli olan Şentürk, trampet ile gençlere taş çıkartıyor. Yaşı ilerlemesine rağmen Şentürk hala törenlerde trampeti ile marşlar çalıyor.

Akhisar Belediye Bandosu'nun içinde bulunduğu durum Uğur Yücel ile Şener Şen'in oynadığı 'Selamsız Bandosu' filmini akıllara getiriyor.

Nermin UÇTU/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAF

==KUTU==

 SELAMSIZ BANDOSU

Gazetede Cumhurbaşkanı'nın trenle yurt gezisine çıkacağını ve kasabalarına da uğrayacağını okuyan Selamsız belediye başkanı Latif Şahin (Şener Şen), belediye meclisini toplayarak, bir tören düzenlemeleri gerektiğini anlatır. Tören için en önemli eksikliğin bir bando olduğunu söyler ve bu bandonun kurulması için harekete geçilir. Bir gün kasabaya Murat adında (Ali Uyandıran) biri gelir. Ona "şeref" diye hitap ederler. Şef, bando kurmanın masraflı bir iş olduğunu söyleyince, piyango düzenleyerek parayı temin ederler. Şef para ile birkaç alet alıp, bandocu olarak köylüleri eğitmek çözümünü bulur. Latif ve şef adayları zorla seçerler. Kasabanın top sahasında çalışmalar başlar. Ama hayatlarında hiç enstrüman görmemiş kasabalı bu işi beceremez. Şef, dayanamaz, istifa eder. Utanan acemi bandocular, kendi kendilerine çalışıp sonunda enstrüman çalmayı başarırlar. Şef, sevinçle geri döner. Cumhurbaşkanının kasabanın yanındaki demiryolundan geçeceği gün her şey hazırdır. Herkes yerini almıştır. Amaç Cumhurbaşkanının dikkatini çekerek treni durdurmak ve onun kasabayı ziyaret etmesini sağlamaktır. Sonuç tam bir düş kırıklığı olur. Çünkü tren durmak bir yana, hızla gelip geçmiştir. Ve, ufukta uzaklaşan trenden kasabalıya kalan, aralanan pencereden sallanan bir elden ibarettir...

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!