AK Partili Baybatur'dan TARİŞ'e üzüm eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

AK Partili Baybaturdan TARİŞe üzüm eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2016 18:50

AK Partili Baybatur'dan TARİŞ'e üzüm eleştirisi

Haberin Devamı

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, üzüm hasadının başlamasına rağmen TARİŞ'in fiyat açıklamadığını belirterek, kurumu üreticiyi serbest piyasanın insafına bırakmak ve sorumluluğu üstünden atmakla suçladı.

TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, üzüm fiyatlarının aşırı şekilde düştüğünü belirterek, devletin üzüm piyasasına müdahale etmesini istedi. TARİŞ, devlete piyasaya müdahale çağrısı yaparken AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, TARİŞ'e yüklendi. Üzüm hasadının başlamış olmasına rağmen TARİŞ'in fiyat açıklamadığını dile getiren Baybatur, amacı üretimi desteklemek ve üreticiyi korumak olan bir kuruluşun üreticiyi serbest piyasanın insafına bırakmasının kabul edilemez olduğunu öne sürdü. Murat Baybatur, FİSKOBİRLİK ve TORKU ürün fiyatlarını hasat tamamlanmadan önce açıklayarak ürün alımı yapmaya başlarken, TARİŞ'in rekoltenin yüksekliğini gerekçe göstererek sezon başında daha arz fazlası ürün mesajı vermesinin birliğin kuruluş amacına hizmet etmediğini söyledi. TARİŞ'in fiyat açıklamayarak üreticiyi serbest piyasanın insafına bıraktığını savunan Baybatur, "Öncü kuruluş olan TARİŞ sezon ortasında sıkışan çiftçiyi yanlış yönlendirerek her seferinde 'Hükümet para versin alım yapalım' şeklinde yaklaşmakta ve sorumluluğu üzerinden atmaya çalışmaktadır" dedi.

"TARİŞ KOLAYCILIĞA KAÇIYOR"

AK Partili Baybatur, TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle üzüm sezonunda alım yaptırarak piyasanın üretici lehine gelişmesi için çaba sarf ettiklerini, hali hazırda yürütülen Okul Üzümü Projesi ile de iç pazarda üzüm tüketimini artırmaya çalıştıklarını ifade etti. TARİŞ'i sorumluluğu yerine getirmemekle suçlayan Baybatur, şöyle konuştu:

"Hükümetten alınan doğrudan destek ve alım yetkisiyle aldığı üzümleri sezon sonunda değerlendirip, gelecek sezon için hazırlık yapması gerekirken, her sene 'Depomda şu kadar üzüm var, ne yapayım?' demek kurumsal bir mantıkla izah edilemez. Görülüyor ki asli vazifesi üretilen mahsullerin değerlendirilmesi ve piyasaya yön vermek olan TARİŞ kolaycılığa kaçmaktadır"

Üreticinin yüzünü güldürecek bir fiyat oluşması için çalıştıklarını kaydeden Baybatur, Toprak Mahsulleri Ofisi ve tarım kredi kooperatifleri eliyle alım yapabilmek adına çalışma yürüttüklerini söyledi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!