Ağbaba: Devlet mağdur yaratmaz, mağduriyeti giderir

Güncelleme Tarihi:

Ağbaba: Devlet mağdur yaratmaz, mağduriyeti giderir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 17:32

Ağbaba: Devlet mağdur yaratmaz, mağduriyeti giderir

Haberin Devamı

Mikail PELİT/MALATYA, (DHA) - CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Hekimhan ve Kuluncak’ta meydana gelen ve 2 binin üzerinde binada hasara yol açan depremin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirterek, “Çıkardıkları yasalar depremzedelerin ev sahibi olmaları engelliyor. Hak sahipleri 1 yıldır oyalanıyor. Devlet mağdur yaratan değil, mağduriyeti giderendir” dedi.
29 Kasım 2015 tarihinde Hekimhan ve Kuluncak ilçelerinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından Hekimhan’da 1814, Kuluncak’ta ise 235 binada hasar oluştu. Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine ve hasar tespit çalışmaları sonlandırılmasına rağmen hak sahiplerine gerekli yardımların yapılması, mevzuata takıldı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına araştırma önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, AKP Hükümetinin çıkardığı yasalarla afetzedeleri perişan ettiğini kaydetti.
BÜYÜKŞEHİR YASASI AFETZEDEYİ CEZALANDIRIYOR
Hak sahiplerinin yaşadığı en önemli engelin Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 2000 - 3 nolu Genelgesi’nden kaynaklandığını kaydeden Ağbaba, “İlgili genelge uyarınca afetzedenin kendisine ve eşine ait il sınırları içerisinde ikinci bir konutunun olması durumunda yardım yapılamayacağı belirtilmektedir. Malatya ilinin büyükşehir olması nedeniyle tüm il sınırları o yer kavramı içerisinde değerlendirilmekte olup, afetzedenin il sınırları içerisinde kendisine ve eşine ait ikinci bir konutunun bulunması afetzedenin hak sahipliğine engel teşkil etmektedir. Yazın köylerinde tarım ve hayvancılık yapan üreticilerin neredeyse tamamı il merkezinde gerek çocuklarının eğitimi gerek farklı sebeplerle ikamet etmektedir. Büyükşehir yasasından hareketle afetzedeler ikinci evlerinden kaynaklı cezalandırılmakta, afetten kaynaklı zararları karşılanmamaktadır” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Büyükşehir olan şehirlerde afetlerden dolayı evleri yıkılan vatandaşlara yeni ev hakkı verilmezken, büyükşehir olmayan kentlerde bu hak verilmekte, dolayısıyla şehirler ve vatandaşlar arasında ayrım ortaya çıkmaktadır.”ifadelerini kullandı.
DEPREM SİGORTAN YOKSA, EV DE YOK
Ağbaba, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nun da Hekimhan ve Kuluncak’taki afetzedelerin hak sahibi olmalarını engellediğini kaydederek, “İlgili yasaya göre afetzedelere devletin yardım edebilmesi için afet tarihinde geçerli olmak üzere zorunlu deprem sigortası poliçesi istenmektedir. Hekimhan’da depremin en fazla hasar yarattığı yerlerden biri olan Güzelyurt Mahallesi’nde 297 hasarlı evden sadece 2 sinin deprem sigortası bulunmaktadır. Büyükşehir yasası yine Hekimhan ve Kuluncak ilçelerindeki afetzedelerin hak sahipliğini engellemektedir. Köy statüsü devam eden yerlerde deprem sigortası zorunluluğu yokken, büyükşehirle birlikte mahalle olan yerleşim yerlerindeki vatandaşlara bu zorunluluk getirilmiştir” dedi.
BAŞKA YERDE OLSA ANINDA YASA ÇIKARIRLARDI
Veli Ağbaba, Hekimhan ve Kuluncak’ta ki depremzedelerin sorunlarının çözülmesi için daha kaç yıl beklemeleri gerektiğini sorarak “Bu deprem başka bir büyükşehirde yaşansa ertesi gün yasa çıkarıp mağduriyet giderilirdi. Ama, Malatya gibi AKP’nin en fazla oy alıp, en fazla cezalandırdığı bir kentte meydana gelince 1 yıldır çözüm bulunamıyor. AKP, kendi çıkardığı yasalarla halkı mağdur ediyor,evsiz barksız kış aylarına girmelerini istiyor. İlgili yasalar en kısa sürede değiştirilerek depremzedelerin sorunları çözülmelidir. Ağır hasarlı evlerde üzücü bir olay yaşanırsa bu sorumluluk, yasalarıyla depremzedelerin yeni ev sahibi olmalarını engelleyenlerindir” dedi,
Ağbaba, ortaya çıkan haksızlık ve hukuksuzluğun araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına bir de önerge sundu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!