Simav kestanesi risk altında

Güncelleme Tarihi:

Simav kestanesi risk altında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2017 15:08

Simav kestanesi risk altında

Haberin Devamı

KÜTAHYA'nın Simav ilçesindeki 11 köyde 2 bin 500 vatandaşın önemli geçim kaynağını oluşturan kestane ağaçları, dal kanseri hastalığı nedeniyle kurumaya başladı.

Simav ilçesine bağlı önemli kestane üretim merkezlerinin başında gelen Demirciköy Beldesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Turan Sümer, Orman İşletme Müdürlüğünce 3 yıl önce başlatılan kestane dal kanseri ile mücadelenin yeterli sonuç vermediğini savundu. Simav Dağı'nda 793 hektarlık bir alanda kestane ağacı yetiştiğini belirten Sümer, 11 köyü kapsayan kestane ağacından ilçede yaklaşık 2 bin 500 vatandaşın gelir elde ettiğini dile getirdi. Kestanelerin kurumasına yol açan dal kanseri hastalığının ilçe genelinde 5-6 yıl önce başladığını söyleyen Sümer, "Orman İşletme Müdürlüğümüz dal kanseri ile 3 yıl önce mücadele başlattı. Mücadele çalışmaları devam ediyor. Sonuç, çalışmaların yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Kuruma devam ediyor. Kurumadan dolayı üründeki rekolte de her geçen yıl düşüyor. Geçen yıl ilçe genelinde 550-600 ton civarında gerçekleşen rekoltenin bu yıl biraz daha düşmesini bekliyoruz. Bu yüzden de alınan önlemlerin artırılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde gelecek 10 yıl içerisinde Simav kestane ağacına hasret kalır. Üretici bir taraftan hasat yaparken bir taraftan da önlem açısından gördüğü hastalıklı dal ve gövdeyi keserek bölgeden uzaklaştırıyor" diye konuştu.

Simav'da kestane hasadının bu günlerde başladığını belirten Başkan Sümer "Kendine has rengi, aroması, iriliği gibi özellikleri sayesinde ilçemizde yetişen kestanemizi Bursa'dan gelen toptancılar toplayıp Bursa kestanesi adı altında Avrupa ülkelerine ihraç ediyorlar. Rekoltemiz geçen yıla oranla bu yıl biraz daha düşük. Pazarda Simav kestanesinin kilosunun 20 liradan aşağı düşmeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!