Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Güncelleme Tarihi:

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. yılı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 09:23

- KİYD İstanbul Şubesi'nde yapılan programda, Çanakkale şehit ve gazileri ile İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı

Haberin Devamı

KÜTAHYA (AA) - Kütahya İlinden Yetişenler Derneği (KİYD) İstanbul Şubesi'nde, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101, yılı ile İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabulünün 95. yılı dolayısıyla anma etkinliği yapıldı.

Şubeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fatih ilçesindeki dernek binasında gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve dualar edilmesiyle başladı.

İstanbul Üniversitesi Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Fatmanur Kahraman'ın takdimleri yaptığı programda konuşan KİYD İstanbul Şube Başkanı Metin Bedir, şunları kaydetti:

"Bayrağımızı seven, vatanımızı seven, milletimizi seven kişiler olarak toplandık. Vatanımız için, bayrağımız için canlarını, kanlarını vermiş ecdadımızın torunları olarak, dualarımızla hem şehitlerimizi rahmetle anacağız hem de milli duygularımızla İstiklal Marşımızı haykıracağız. Bilimde, ilimde, teknolojide, sanatta düşünen, üreten, milli hasletlerimiz ve inanç değerlerimizle bütünleşen Çanakkale ve Dumlupınar ruhunun gençliği, ülkemizin ve geleceğimizin teminatıdır."

Haberin Devamı

Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Büşra Meltem Uysal, Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirini okudu.

Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Serkan Aykut da Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na hangi koşullarda girdiğini, Çanakkale Deniz Zaferi'nin nasıl kazanıldığını, Anafartalar'da, Conkbayırı'nda, Kabatepe'de Türk ordusunun kahramanlıklarını anlattı.

Aykut, "Ecdadımızın Çanakkale ruhunu bugün biz gençler, ifrat ve tefrite kaçmadan, sığ bir düşünceyle hamaset yaparak değil, çağımızın gereği ilimde ve sanatta yarışarak, bu ruhu yüreğimizde hissederek yaşamamız, buradan ders çıkarmamız gerekiyor. Hekim, mühendis, avukat, öğretmen hangi meslekten olursak olalım hatta gelecekte devleti yönetecek devlet adamı adayları olarak bu ruhu yüreğimizde hissedip kendimizi buna göre yetiştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öğrenciler Umahan Şahin, Rabia Kayaaltı, İlknur Çelik, Veysel Köse ve Şube Başkanı Bedir tarafından şiirler okunmasının ardından Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Hakan Ayhan Dağıstanlı, İstiklal Marşı'nın kabulüne ilişkin tarihi bilgiler verdi.

Dağıstanlı, Mehmet Akif Ersoy'un ilk önce para ödülü olduğu için İstiklal Marşı'nı yazmak istemediğini, 724 şair arasından seçildiğini, TBMM'de her mısrası okundukça alkışlandığını, kahraman Türk ordusuna ithaf edilen marş için "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" dediğini aktardı.

Avrupa Kütahyalılar Federasyonu Başkanı Adil Emsen ise programda çok duygulandığını belirterek, "Gurbetteki Kütahyalılar olarak bizler aynı bülbül gibiyiz. Bülbülü altın kafese koymuşlar yine de 'ah vatanım' demiş" ifadesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bedir, İstanbul'da yükseköğrenimine devam eden Kütahyalı gençlerin yoğun katılımının olduğu anma etkinliğini, Mehmet Akif Ersoy'un, "Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet. Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal" beyitiyle bitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!