45 Yıldır Düğünlerde İrmik Helvası Yapıyor

Güncelleme Tarihi:

45 Yıldır Düğünlerde İrmik Helvası Yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 10:05

45 YILDIR DÜĞÜNLERDE İRMİK HELVASI YAPIYOR-1-

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Ak Parti eski İlçe Başkanı Mehmet Baş, 45 yıldan beri düğün, mevlit ve hayır yemeklerinde irmik helvası yapıyor.
Mehmet Baş, Osmanlı Mutfağının en bilinen tatlılarından biri olan irmik helvasını yapmanın püf noktasının irmiği iyi kavurmaktan geçtiğini ifade etti
İrmik helvası yapımını 1970 yılında ilçede yapılan yemekli deprem duası esnasında büyüklerinden öğrendiğini belirten 65 yaşındaki Mehmet Baş, o yıldan bu yana düğün, mevlit ve hayır yemeklerinde irmik helvası yapımını sürdürdüğünü söyledi.
İrmik helvası yapımı hakkında bilgiler veren Baş,” 1 kilo irmiğe 3 litre su, 1,5 kg. şeker, 500 gram yağ karıştırarak 30-40 dakika rengi koyulaşıncaya kadar kavuruyoruz. İrmiğin kavrulması düğün sahibinin talebine göre değişebiliyor. Bazıları irmiğin iyice kızartılmasını, bazıları ise az kavrulmasını istiyor. Kalabalık düğünlerde irmiğin içine fıstık katmıyor, sade kavuruyoruz. Çünkü içine katılan fıstık helvanın kesilmesi esnasında bıçağın yüzüne takıldığı için helva dağılıyor. Kavurma işleminin ardından tencerenin kapağı kapalı olarak 10-15 dakika demlenmesi sonrası irmik helvası ılık olarak servis edilir. İrmik helvası diğer tatlılara nazaran hem daha lezzetli, hem de daha ucuza mal olmaktadır. Bu nedenle son dönemlerde düğün, mevlit ve hayır yemeklerinde irmik helvası tercih edilmeye başlandı”diye konuştu.(MA-EFE)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!