Konya'da ihmal edilen afet bölgeleri iyileştiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Konyada ihmal edilen afet bölgeleri iyileştiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2014 12:37

- Konya'da, geçen 50-60 yıllık sürede heyelan, sel ve kaya düşmesi riski nedeniyle yapılaşmaya izin verilmeyen 61 yerin iyileştirilmesi için çalışma başlatıldı - İlki Bozkır ilçesindeki Dereköy Mahallesi'nde kaya düşmesi riski olan bölge için hazırlanan ve kabul edilen proje ile çelik bariyer ve kaya ıslahı çalışması yapılacak - Konya Afet ve Acil Durum Müdürü Tosun: "Konya'da Afete Maruz Bölge kararı alınan 61 yer var. Bayındırlık Bakanlığı zamanında karar alınan bu bölgelerle ilgili iyileştirme çalışması yapmak için projeler hazırlıyoruz"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Konya'da, geçen 50-60 yıllık sürede heyelan, sel ve kaya düşmesi riski nedeniyle Afete Maruz Bölge ilan edilen yerlerin iyileştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Konya Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün başlattığı çalışmada 61 bölge önceliklerine göre ele alınacak. İlk proje Bozkır ilçesine bağlı Dereköy Mahallesindeki kaya düşmesi riski olan bölge için hazırlandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) gönderilen ve kabul edilen projenin ihalesi yapıldıktan sonra 2015 yılında üç ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Dereköy'deki çalışma tamamlandıktan sonra, 50-60 yıldan buyana heyelan, sel baskını veya kaya düşmesi gibi riskler nedeniyle rapor tutulan başta tarihi Sille Mahallesi olmak üzere diğer yerlerle ilgili projeler hazırlanacak.

Haberin Devamı

Bozkır ilçesindeki Dereköy Mahallesinde kaya düşmesi riski olan bölge için hazırlanan ve kabul edilen proje ile çelik bariyer ve kaya ıslahı yapılacak.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan yaklaşık 50-60 yıl önce Afete Maruz Bölge statüsünde bekletilen, yapı ve ikametgaha yasaklı olan riskli yerlerin programa alınarak iyileştirilmesi yönünde çalışma başlattıklarını söyledi.

İhmal edilen yerlerin yeniden ele alınmasının söz konusu olduğunu belirten Tosun, şöyle konuştu:

"Konya'da Afete Maruz Bölge kararı alınan 61 tane yer var. Bundan 50 yada 60 yıl önce gidilmiş. Mühendisler orada rapor tutmuşlar. Afete Maruz Bölge önermişler. Bayındırlık Bakanlığı zamanında karar alınan bu bölgelerle ilgili iyileştirme çalışması yapmak için projeler hazırlıyoruz. 'İnsanları yerinden yurdundan etmeden iyileştirme çalışmamızı yapalım. Oradaki insanların riskleri giderilsin. Yasaklı alandan çıksınlar' diye Bakanlar Kuruluna teklif edilecek. İyileştirme, yani ıslah çalışması yapılabilecek bölgelerin Afete Maruz Bölgeden çıkarılmasını teklif edeceğiz. AFAD başkanlığına sunacağız. Onlar da Bakanlar Kuruluna sunacak."

Tosun, Dereköy ile ilgili projenin yatırım programına alındığına işaret ederek, "Başbakanlık AFAD tarafından yatırım programına alındı. Projesini tamamladık. İhalesi de, yıl sonuna kaldığımız için ocak veya şubat gibi yapılacak. 2 yada 3 ay tamamlarız diye öngörüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Orman Bölge Müdürlüğü ile de irtibata geçtiklerini belirten Tosun, Dereköy'de 250 metre genişliğinde ve 500 metre uzunluğundaki bir alanda da ağaçlandırma çalışması yapılacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!