KGTÜ’de divle obruğu tulum peyniri için toplantı düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

KGTÜ’de divle obruğu tulum peyniri için toplantı düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 15:48

KGTÜ’de divle obruğu tulum peyniri için toplantı düzenlendi

Haberin Devamı

KONYA, (DHA)- KONYA Gıda ve Tarım Üniversitesi, Karaman'ın Ayrancı ilçesindeki mağaralarda üretilen Divle Obruğu Tulum Peyniri için önemli bir adım attı. Düzenlenen toplantıda, mağaralarda üretilen peynirin standardizasyonu, korunması, ticarileştirilmesi ve sanayi ölçeğinde üretim yapılabilmesi amacıyla ileri araştırmaların yapılmasına karar verildi.
Kurulduğu günden itibaren pek çok bilimsel projeye imza atan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Divle Obruğu Tulum Peyniri için de önemli bir adım attı. Karaman’ın Ayrancı ilçesindeki mağaralarda üretilen peynirin standardizasyonu, korunması ve ticarileştirilmesi için gerçekleştirilen toplantıda, geleneksel üretim yöntemlerinin korunması gerektiğine dikkat çekildi. Toplantıda ayrıca, sanayi ölçeğinde üretim yapılabilmesi amacıyla ileri araştırmaların yapılmasına karar verildi.
ÖNCELİĞİMİZ TULUM PEYNİRİ İLE İLGİLİ KADİM GELENEKLERİ KORUMAK
Divle Obruğu Tulum Peyniri’nin mevcut üretim teknikleri ve üretim yöresinin korunması, geliştirilmesi, bölgede yapılabilecek çalışmalar ile bölge çiftçisinin refahının geliştirilmesi, peynir üretim standartlarının belirlenmesi ve sanayi ölçeğinde üretim imkanları üzerine yapılan toplantıda konuşan KGTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mikdat Çakır, yapılacak çalışmaların böylesine önemli bir değerin korunması açısından önemli olduğunu kaydetti. Çakır, “Hayvancılık ayağının düşünülmediği bir tarım süreci güdük kalacaktır. Tarım ile ilgili konuşurken, ortaya konan girdi ve çıktıların hayvancılığı da kapsayan bir değer zinciri olarak tanımlanması gerekmektedir. Bu bağlamda, bölgenin hayvanları, tarımı, kadim kültürü ve Divle Obruğu gibi eşsiz doğal özellikleri ile birlikte ortaya çıkan Divle Obruğu Tulum Peynirinin korunması ve geliştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması her daim önemli olacaktır. Önceliğimiz, Divle Obruğu Tulum Peyniri ile ilgili kadim gelenekleri korumak, ancak bununla birlikte çiftçiler tarafından kurulmuş bir üniversite olarak, Divle’de sürdürülebilir bir kırsal kalkınmanın ortaya konması ve bölgedeki refah seviyesinin geliştirilmesi için gerekli çalışmaların da yürütülmesidir.” dedi.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, toplantıyı KGTÜ Kurucu Başkanı, 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un konuya verdiği öneme binaen düzenlediklerini söyledi. Çökmüş, geleneksel ürünlerimizden olan Divle Obruk Tulum Peynirinin üretim koşullarının ve standardizasyonunun önemine de vurgu yaptı.
Toplantının sonunda yöre halkının refahının yükseltilmesi ve devamlılığının sağlanması için coğrafi işaret tescili alınmış Divle Obruğu Tulum Peynirinin ürün ve üretim süreçlerinin standartlaştırılarak hem geleneksel üretim yöntemlerinin korunmasına hem de sanayi ölçeğinde üretim yapılabilmesi amacıyla ileri araştırmaların yapılmasına karar verildi. Toplantı, katılımcıların yapılabilecek çalışmalar ile ilgili görüşleri alınarak tamamlandı.

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!