Diyetisyen Kuş: Eti ve tatlıyı doğru oranlarda tüketmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyen Kuş: Eti ve tatlıyı doğru oranlarda tüketmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 11:35

Diyetisyen Kuş: Eti ve tatlıyı doğru oranlarda tüketmeliyiz

Haberin Devamı

Tolga YANIK / KONYA, (DHA) - KONYA Farabi Hastanesi diyetisyeni Hilal Acar Kuş, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşları et ve şeker tüketimi konularında uyardı. Kuş etin doğru koşullarda saklanması, çözülmesi ve pişirilmesi gerektiğini, şeker hastalarına tatlıyı kesinlikle önermediğini, sağlıklı insanlarada günde 1 porsiyondan fazla tatlı yememeleri konusunda temkinli olmalarını istedi. 
Mangal yaparken et ile ateş arasında 15 santimetre ara bulunması gerektiğini belirten Kuş şunları söyledi:
"Etin içerisinde iyi kalitede demir, magnezyum, fosfor, A vitamini, B12, B6 vitamini bulunur. Bu vitaminleri doğru şekilde vücudumuza alabilmemiz için eti pişirme yöntemleri çok önemlidir. En iyi et pişirme yöntemleri haşlama, fırında ve ızgarada pişirme yöntemleridir. Halk arasında en çok tercih edilen yöntem ızgaradır. Havalarında iyi olması sebebiyle mangallar mutlaka yanacaktır. Burada dikkat edeceğimiz bir husus var. Etle ateş arasında 15 cm aralık bırakmamaz lazım. Et ateşe ne kadar yakın olursa içindeki kansorejen madde miktarı o kadar artar. Mümkün olduğunca eti ateşten daha uzakta pişirmemiz lazım. Haşlama ve fırında pişirme yöntemlerine ise şu noktada dikkat etmemiz lazım. Yağ eklememek. Etin içerisinde zaten yüzde 20 oranında yağ vardır. Biz görünür yağlarını temizlesek bile etin içinde yağ vardır. Siz ona ekstradan hayvanın iç yağını yada tereyağı eklerseniz etin kalorisinin artmasına aynı zamanda içindeki donmuş yağ oranının artmasına sebep olursunuz. Bu donmuş yağları vüdumuza fazla miktarda alırisek kolosterol seviyeleri yükselir, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara sebep olabilir. O nedenle et pişirirken bu noktalara hassasiyet göstermemiz gerekiyor." 
'ETİN İÇİNE SEBZE KATIN' 
İçine katılan sebzelerin etin içindeki vitamin ve minarel oranını artırdığınıda ifade eden Kuş şöyle devam etti:
"Sebzelerle zenginleştirmek etin kalitesini artıracaktır. Mesela etin içerisine bezelye katmak, mantar katmak yada bunun gibi ete yakışan pek çok sebzeyi ete katarak vitamin ve minarel oranlarını artırabiliriz. Aynı zamanda etin yanında salata tüketmekte çok önemlidir. Çünkü et çok iyi bir demir kaynağıdır. Bu demirin emilmesini C vitamini destekler. Salatanın içinde de C vitamini vardır. Bu şekilde dengelersek etteki demiri vücudumuza tam olarak almış oluruz. Aynı zamanda et kabızlık da yapar. Kabızlık oluşmaması adına salata tüketmek denge açısından bize yardımcı olacaktır.''
SAĞLIKLI İNSANLAR 1 PORSİYONDAN FAZLASINI YEMESİN 
Bayramla birlikte tatlı ve şeker tüketiminin de artığını belirten Kuş, "Özellikle kilosuna dikkat etmek isteyen, hastalanmak istemeyen, özel hastalıkları bulunan şeker, tansiyon, kolesterol hastalığı bulanan kişilerin dikkat etmeleri gerekiyor. Tatlıyı şeker hastalarına kesinlikle önermiyoruz. Sağlıklı insanlarda günde bir porsiyondan fazla kesinlikte tatlı tüketmesinler" dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!