Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Güncelleme Tarihi:

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 13:17

- KOTO Başkanı Özdağ: - "Hükümetin 'Güçlü ve Dengeli Büyüme İçin Yapısal Dönüşüm' başlığıyla açıkladığı 'Sektörel Dönüşüm Programı'nın ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırıcı etkisine inanıyor ve 2023 hedeflerine ulaşma noktasında sağlayacağı katkıyı önemsiyor ve destekliyoruz"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, hükümetin açıkladığı "Sektörel Dönüşüm Programı"na ilişkin, "Ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırıcı etkisine inanıyor ve 2023 hedeflerine ulaşma noktasında sağlayacağı katkıyı önemsiyor ve destekliyoruz" dedi.

Özdağ, KOTO'da düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılının ilk 9 ayında Türkiye'de yapılan teşvik belgeli yatırım sayısının 3 bin 24 olduğunu belirtti.

Söz konusu yatırımların 22'sinin yabancı, 67'sinin yerli olmak üzere 89'unun Kocaeli'nde yapıldığına dikkat çeken Özdağ, "Bu durum Kocaeli'nin Genel Teşvik Sistemi'nde teşvikler konusunda en az avantaj tanınan illerden biri olmasından kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Özdağ, sanayinin kalbi Kocaeli'nde ekim ayında 1 milyar 488 milyon dolar ihracat ve 4 milyar 124 milyon dolar ithalat gerçekleştirildiğini vurgulayarak, kentte son 10 ayda 15 milyar dolar ihracat ve 40 milyar dolar ithalat gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Oda olarak üyelerimizi uluslararası pazarlara açmayı ve 2023 ihracat hedefine katkı vermeyi en önemli vazifelerimizden biri olarak görüyoruz" diyen Özdağ, bu konuda her türlü fırsatı üyelere kazanç sağlayacak şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

OECD ülkelerinin iş gücüne katılım oranı ortalamasının yüzde 66 olduğunu, Türkiye'de ise ilk defa yüzde 51'e ulaştığını kaydeden Özdağ, bütünleşik bir kalkınma için kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımını artırırken, işsizliği de kabul edilebilir bir oranda sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.

Özdağ, Türkiye'de ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin bir önceki aya göre yüzde 1,90 ve Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,92 oranında artarak, yüzde 8,96 seviyesine ulaştığını, bu rakamın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,71 olduğunu ifade etti.

- "2015 yılı için enflasyon açısından aşağı yönlü bir hareket bekliyoruz"

TÜFE'nin aylık yükselişinde, giyim, gıda ve içecekler ile konutun en etkili gruplar olduğuna işaret eden Özdağ, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Kocaeli verilerine baktığımızda TÜFE’de aylık artış ülke ortalamasının üzerinde gerçekleşti. İlimizde TÜFE yüzde 2,11 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,61 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,25 artış gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 0,84 düzeyine gerileyerek yüzde 9,04'e indi. Bu verileri ve konjonktürü göz önüne aldığımızda, 2014 yılı sonu ve 2015 yılı için enflasyon açısından aşağı yönlü bir hareket bekliyoruz fakat kasım ayında giyim ve ayakkabı fiyatlarında gözlenebilecek mevsimsel artışların azalarak da olsa enflasyon üzerinde etkili olabileceğini öngörüyoruz."

Geçen hafta TCMB'nin yayınladığı "Enflasyon Raporu"nda, enflasyonun 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4-9,4 aralığında, 2015 yılında orta noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6-7,6 aralığında olacağının öngörüldüğünü hatırlatan Özdağ, bu farkın emtia ve petrol fiyatlarındaki düşüş ve gıda fiyatlarına yönelik beklentilerin aşağı yönlü revizyonuyla ortaya çıktığını düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Özdağ, 9 Ocak’ta Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın, Türkiye ile İran arasında 15-20 milyar dolar arasında gidip gelen ikili ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını, anlaşmanın ilk etapta ticareti 4 milyar dolar artıracağını beklediklerini dile getirdi.

Anlaşmaya göre, peynir ve yumurta gibi gıda ürünlerinde yüzde 15, sebze ve çiçeklerde yüzde 50, sanayi ürünlerinde yüzde 30, tekstilde ise yüzde 40 oranında gümrük vergisi indirimi yapılacağını hatırlatan Özdağ, "Anlaşma kapsamında İran'ın tarım ağırlıklı 140, Türkiye'nin ise sanayi ağırlıklı 125 ürününde vergi indirimine gidecek. Kocaeli Ticaret Odası olarak yeni fırsatlar sunan İran pazarından üyelerimizin en fazla payı alması için Rusya pazarına çalıştığımız gibi bu pazara da çalışacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Özdağ, geçtiğimiz günlerde hükümetin "Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm'' başlığıyla "Sektörel Dönüşüm Programı"nı açıkladığını belirterek, "Ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırıcı etkisine inanıyor ve 2023 hedeflerine ulaşma noktasında sağlayacağı katkıyı önemsiyor ve destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!