Likya Yolu'nu protezleriyle geçecek

Güncelleme Tarihi:

Likya Yolunu protezleriyle geçecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 11:15

- Marmara Depremi'nde yıkılan evinin enkazından 3 gün sonra kurtarılan ancak iki ayağını da kaybeden serbest dalış rekortmeni Ufuk Koçak (39), 509 kilometrelik Likya Yolu'nu geçmeyi hedefliyor - Koçak: "509 kilometrelik Likya Yolu'nda yürüyeceğim, koşacağım, kaya tırmanışı, rafting, kano, rüzgar sörfü, yelken, ATV motor ve dalış gibi doğaya dair ne varsa, bunları yaparak Türkiye'de ve dünyada ilki başaracağız"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - TAHİR TURAN EROĞLU - Marmara Depremi'nde yıkılan evinin enkazında ayaklarını kaybeden serbest dalış rekortmeni Ufuk Koçak (39), 10'a yakın spor dalını yapıp 509 kilometrelik Likya Yolu'nu geçmeyi amaçlıyor.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Depremi'nde 4. katında yaşadığı 5 katlı apartmanın, sarsıntının 10. saniyesinde yıkıldığını, 3 gün enkazda kaldıktan sonra çıkarıldığını söyledi.

GATA'da yapılan operasyonla iki ayağının kesildiğini ifade eden Koçak, rehabilitasyon sürecinden sonra Almanya'ya giderek protezlerini yaptırdığını ve yürüme eğitimi aldığını bildirdi.

Koçak, yaşadığı acılara rağmen hayata tutunmak için çalıştığını dile getirerek, bu kapsamda 2003 yılında tekerlekli sandalye ile basketbol ve tenisle spora başladığını anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk engelli dalış eğitmeni olduğunu belirten Koçak, "Bu sporları benim yapmam bir şey ifade etmiyor. Ne zaman engellenen arkadaşlarımı bu işin içine kattıysam o zaman anlamlı oluyor. 'Engellenen' diyorum bu, insana verilecek bir kavram değildir çünkü engelli otobüs, yol, mimari yapılar vardır. Örneğin, rüzgar sörfü, yelken, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşleri yapıyorum, bunları da yine engellenen kardeşlerimi işin içine katarak yapıyorum. Bunları toplumda farkındalık oluşturmak için yapıyorum. Geçen yaz, dünya bedensel engelli değişken ağırlık ip destekli paletsiz serbest dalış rekorunu kırdım" diye konuştu.

- 509 kilometrelik Likya Yolu'nu yürüyecek

Koçak, mart ayının sonunda Likya Yolu'nu yürümeyi planladığını ifade ederek, yolun 509 kilometreden oluştuğunu anımsattı.

"Yaptığım sporların tamamını, dünyanın en uzun ve zor 10 yolundan biri olan Likya Yolu'nda uygulayacağım" diyen Koçak, şunları kaydetti:

"Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı vesilesiyle bunu kahraman şehitlerimize adamak istiyorum. Onların adına yapacağım, tabii gönlümde 8.5 milyon engelli kardeşim olacak. 509 kilometrelik Likya Yolu'nda yürüyeceğim, koşacağım, kaya tırmanışı, rafting, kano, rüzgar sörfü, yelken, ATV motor ve dalış gibi doğaya dair ne varsa, bunları yaparak Türkiye'de ve dünyada ilki başaracağız. Bu sporları yapan dünyanın farklı yerlerinde engelli kardeşlerim var fakat hepsini bir arada yapan kimse henüz yok. İnsanlara bu sayede engellenen kavramını anlatmak istiyorum. Bunu yapmak isteyen arkadaşlarımızın önü açılsın."

Haberin Devamı

Ufuk Koçak, Likya Yolu yürüyüşü için bir ay önce Özcan Şarlı ile antrenmanlara başladığını, projenin 2-3 ay süreceğini, bu sürede dağda yaşayacağını söyledi.

- "Projeyle ilgili sponsora ihtiyacımız var"

Bu yolu yürüyebilmesi için 2 protez daha yaptırılması gerektiğine dikkati çeken Koçak, projeyle ilgili sponsora ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Koçak, sponsorlarla ortak yürütülecek çalışmayla toplumda engelli insanların yapabileceklerini görme adına farkındalık oluşacağını vurgulayarak, "Protezlerden biri daha rahat yürüyüp koşabilmem için gerekli olacak. Bunlarla her yerde yürüyemiyorum. Bir de tırmanış için protez gerekli, bunlar için de yaklaşık 60 bin liraya ihtiyaç var. Bir kısım protezleri üstlenirse, diğerleri yol masraflarına destek verirse, toplumdaki bir yaraya merhem olmuş olacağız. Engelli kardeşlerim sokağa çıksınlar istiyorum. Düşsek de o sandalyenin üzerine çıkabilelim" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!