Kocaeli Büyükşehir, Deprem Tedbirleri Aldı

Güncelleme Tarihi:

Kocaeli Büyükşehir, Deprem Tedbirleri Aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2015 10:26

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLASI BİR DEPREME KARŞI "DEPREM RİSK HARİTASI" ÇIKARDI.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, olası bir depremde afetlerin yaşanmaması için çeşitli tedbirler aldı.
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük yaralar alan Kocaeli, 16 yılda deprem bilinci oluşması ve depremde olası bir afetin yaşanmaması çeşitli tedbirler aldı. Yaşanan deprem felaketi sonrası eksiklikleri tespit eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, depremle yaşama bilinciyle çalışmalar yürüterek yeni bir kent inşa etti.
Kocaeli Büyükşehir, kaçak yapılaşma ile etkili bir mücadele için Kocaeli Uydu Takip Sistemi (KUTAS) projesini devreye sokarak kenti uydudan takip edilir hale getirdi. Depremde hasar gören ömrünü doldurmuş altyapı tümüyle yenilendi. 8 bin 927 kilometrelik altyapı yatırımı gerçekleştirildi. Tüm içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu hatları yenilendi. 55 adet dere ıslah edilerek modern alanlar oluşturuldu.
Deprem felaketi yaşanan kentte en büyük eksikliğin yapılar kadar ulaşımda da olduğu ortaya çıktı. Kurtarma ve yardım çalışmalarına büyük sekte vuran ulaşım konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Petrol ürünlerinin işlendiği Körfez ilçemize olası bir afet durumunda Afet Kaçış Yolu yapılırken, D-100 geçişi transit hale getirildi. Daha önce sadece doğu-batı yönünde ulaşım sağlanırken Umuttepe Duble Yolu ile Kuzey ve Güney yönlü ulaşımın önü açıldı. Ayrıca kentin kuzey-güney irtibatını sağlayan Miralay Mümtaz Caddesi, Eski İstanbul Yolu ve Gazanfer Bilge Bulvarları ile ulaşım sorunu büyük ölçüde çözüldü. İtfaiye araçlarının girmekte zorlandığı yollar bugün duble yol haline geldi. İzmit-Derince-Körfez arasında bulunan ve D-100’e paralel olarak uzanan 20 metrelik, Başiskele’de 14 metrelik alternatif yollar oluşturuldu.
Depremde ağır hasar gören üst geçitlerin yerine 3 tane çelik konstrüksiyonlu yaya köprüsü inşa edildi ve vatandaşların şehir merkezinden sahil şeridine ulaşımı kolaylaştırıldı.
Deprem sonrası kent genelinde yapılan yeni inşaatlara zemin etüt zorunluluğu getirildi. Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK-MAM İşbirliği’nde ‘Kocaeli İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’ geliştirildi. Deprem riski ve tehlikesi, olası İstanbul Depremi’nin etki alanları, güvenli yapılaşma alanları belirlendi. Kocaeli genelinde sismik risk haritaları oluşturuldu.
Hizmet alanında ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bir ödül de Çin’den geldi. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği(UCLG), Metropolis ve Çin’in Guangzhou kenti tarafından ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Kentsel Yenilik Ödülü’ne yaptığı çalışmalarla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi layık görüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!