Kırşehir’e kuzu fabrikası geldi

Güncelleme Tarihi:

Kırşehir’e kuzu fabrikası geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2016 13:39

Kırşehir’e kuzu fabrikası geldi

Haberin Devamı

Salih GÜNER, KIRŞEHİR(DHA)- GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinesinde Kırşehir’e yurtdışından kuzu fabrikası olarak adlandırılan Romanov ırkı koyun getirildi.

Romanov ırkı koyunları Kırşehir’e getiren Çelebi Hayvancılık İşletmesi’ni ziyaret eden İl Müdürü Kenan Şahin ve Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Alper Hakan Palabıyık, işletme sahibinin yaptığı girişimciliğe destek verdi.

Romanov koyunlarının adeta kuzu fabrikası olduğunu ve yılda iki kez kuzuladığını belirten İl Müdürü Kenan Şahin, “İlimiz Boztepe ilçesinin Harmanaltı köyünde bulunan Çelebi Hayvancılık İşletmemiz yurtdışından kuzu fabrikası olarak da tabir edilen Romanov ırkı 140 adet koyun ve 11 adet damızlık koç getirerek damızlık üretimine başlamıştır. Anavatanı Rusya olan bu koyun ırkı soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamsı ve en önemli özelliği ise bir batımda doğurduğu kuzu sayısının fazla olmasıdır. Yaklaşık 3,5-4 aylık iken cinsel olgunluğa ulaşan koyunlarda ortalama bir batımda 2,5 kuzu alınmaktadır.  Bu ırk koyunlarda azımsanmayacak ölçüde dördüz-beşiz hatta azda olsa altız doğumlara rastlanmaktadır. İlk doğumda siyah renkte olan kuzular,  büyüdükçe gri bir ton alır. Beyaz ikincil kıllar uzun olduğundan post maviye çalan bir renk gösterir. Süt verimi yüksek, soğuk ve sıcak değişikliklerine dayanıklı adaptasyon kabiliyeti iyidir. Bacakları ince ve siyah renktedir. Ortalama canlı ağırlıkları dişilerde 40-50 kg,  erkeklerde ise 55-70 kg arasıdır.  Birçok ülkede ve ülkemizde getirilen işletmelerde damızlık olarak satılmakta ve çoğul gebelik özelliğinden dolayı diğer koyun ırkları ile melezleme yapılmaktadır. Bu tür koyunların yılda iki kez kuzulayarak yılda 4-5 kuzu vermesi işletmeler açısında çok karlı bir yatırımdır” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!