Kayıt dışı işçi çalıştıran işverene 17 bin 642 TL para cezası

Güncelleme Tarihi:

Kayıt dışı işçi çalıştıran işverene 17 bin 642 TL para cezası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2020 16:30

Kayıt dışı işçi çalıştıran işverene 17 bin 642 TL para cezası

Haberin Devamı

Abdurrahman DULKADİR/KIRŞEHİR, (DHA)- KIRŞEHİR'de pizza işletmecisi Oruç Can'a (37) Suriyeli 2 kişiyi kayıt dışı çalıştırdığı gerekçesiyle 17 bin 642 TL idari para cezası uygulandı. Can, aynı gün Suriyeli işçilerin sigorta işlemlerini yaptırdığını belirterek, cezaya itiraz edeceğini söyledi.
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde sigortasız ve kaçak işçi çalıştıran iş verenlere yönelik inceleme başlattı. Bu kapsamda ekipler, geçen yıl Kasım ayında Ankara Caddesi Ahi Evran Mahallesinde faaliyet gösteren pizza işletmesini denetledi. İşletmede Suriye uyruklu Younus Mahmud Younus Abbas (26) ve Namık Halil İbrahim Abbas'ın (30) izinsiz ve kaçak çalıştırıldığı, İşkur İl Müdürlüğü’ne yazı ile bildirildi. İşkur İl Müdürlüğü ise, geçen 3 Nisan'da Oruç Can'a, 6735 sayılı yabancıların çalışma izinleri hakkındaki kanun gereği 17 bin 642 TL idari para cezası uyguladı.
İş yeri sahibi 2 çocuk babası Oruç Can, ceza nedeniyle zor dönem geçirdiğini belirterek, "7 Ekim tarihinde iş yerimize Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden geldiler. İş yerimde çalışan kişileri sigortalı göstermem gerektiğini söylediler. Aynı gün içerisinde sigortalı gösterdim. Sonrasında bana 17 bin 642 TL ceza geldi. Çalıştırma zorunluluğum yok; ama ülkeye geldiklerinden dolayı mutlaka onların da çalışması lazım. Hırsızlık yapacak halleri yok. Onların da işe ihtiyacı var" dedi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 17 Mart’tan itibaren iş yerinin kapalı olduğunu belirten Oruç Can, "Zaten çok kötü bir süreçten geçiyoruz. Zaten iş yapamıyoruz. Bu ceza çok ağır bir ceza. Bunu ödeyecek hiçbir durumum yok. Nasıl ödeyeceğimi ben kara kara düşünüyorum. Tek geçim kaynağım burası. Bundan başka hiçbir gelirim yok. 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliği'ne giderek cezaya itiraz edeceğim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!