Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Porsuk “Hipertansiyon kontrol altına alınmalıdır”

Güncelleme Tarihi:

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Porsuk “Hipertansiyon kontrol altına alınmalıdır”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 12:54

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Porsuk “Hipertansiyon kontrol altına alınmalıdır”

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli)-(DHA)-KIRKLARELİ ’nin Lüleburgaz ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Önder Porsuk, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) kontrol altına alınmazsa kalp krizi, kalp yetmezliği, damarlarda anevrizma oluşumuna, inme, böbrek yetmezliği körlüğe ve bilinç bozukluklarına neden olabilir” dedi.
Hipertansiyon açısından çok sayıda risk faktörü bulunduğunu belirten Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Porsuk “Bu faktörler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara, alkol, stres, fazla tuz kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlanma olarak özetlenebilir. Az sayıda vakada hipertansiyon altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebilir ve bu durum sekonder hipertansiyon olarak adlandırılır. Genellikle böbrek hastalıkları, hormonsal bozukluklar, kan damarlarının anomalileri sekonder hipertansiyondan sorumludur. Ayrıca gebelikle ilişkili hipertansiyon da görülebilir” dedi.
“Hipertansiyon tanısı alan bir kişide öncelikle sekonder hipertansiyon nedenleri araştırılmalıdır” diyen Dr.Porsuk şunları söyledi.
“Sekonder hipertansiyon nedenleri dışlandıktan sonra, tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek kan basıncının kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer ilaç dışı önlemler yeterli olmazsa veya ilk tanı konduğu anda gerekli durumlarda hekim kararıyla ilaç başlanabilir. Hipertansiyonu olan kişilerde ek olarak, kardiyovasküler riski artıran yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri gibi faktörler, hedef organ hasarı(böbrek fonksiyonunda azalma, idrarda albumin atılımı gibi)  başlangıçta ve belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Hipertansiyon, tüm sağlık kuruluşlarında uygulanabilen, masrafsız ve kolay bir yöntem olan tansiyon ölçümüyle tanısı konulabilen bir hastalıktır. Bu nedenle belli aralıklarla tansiyonun kontrol edilmesi önemlidir. Unutulmamalıdır ki; hipertansiyonu, ancak farkında olabilirsek önleyebilir ve tedavi edebiliriz.”
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!