Dr. Porsuk, kanser taraması için vatandaşları KETEM’e davet etti

Güncelleme Tarihi:

Dr. Porsuk, kanser taraması için vatandaşları KETEM’e davet etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2018 11:51

Dr. Porsuk, kanser taraması için vatandaşları KETEM’e davet etti

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Önder Porsuk, kanser taraması için vatandaşları KETEM’e davet etti.

Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dr. Porsuk, kötü beslenme, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması halinde kanser görülme sıklığını büyük ölçüde azaltabilir olduğunu söyledi. Dr. Porsuk, "Ayrıca yapılan toplum taramalarıyla hastalığın erken tanısı ve tedavisi sağlanabilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” dedi.

Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğunu belirten Dr. Porsuk şunları söyledi: "Ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez. Eğer bir kişide açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler gibi farklı durumlar görülüyorsa en kısa sürede sağlık kontrolüne başvurması gerekir. Ülkemizde kanser nedenli ölümlerinin başında erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri ve rahim ağzı kanseri gelmektedir. Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün ve hayat kurtarır. Erken tanı koymanın önündeki en önemli engel;bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir. Sanıldığı gibi kanserin mutlak ölümcül bir hastalık olmadığını bir kez daha hatırlatıyor ve tarama kriterlerine uygun tüm vatandaşlarımızı KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimize davet ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!