Başbakan Davutoğlu'nun ''kredi müjdesi" esnafı sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlunun kredi müjdesi esnafı sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 12:11

- TESK Genel Başkanı Palandöken: - "Yaklaşık 2 milyon civarındaki esnafımız bayram günü gibi mutlu'' - ''Esnafımız 1996 yılından bu yana kan kaybediyordu. Bu uygulama ile esnafımız yeniden çırak yetiştirmeye başlayacak''

Haberin Devamı

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için faizsiz kredi verileceği" yönündeki açıklamasının yaklaşık 2 milyon esnafı mutlu ettiğini söyledi.

Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, faizsiz kredi ile yok olmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlanacağına inandığını belirtti.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını, esnaf için "sevindirici müjde" olarak değerlendirdiklerini ifade eden Palandöken, şöyle konuştu:

''Yaklaşık 2 milyon civarındaki esnafımız bayram günü gibi mutlu. Esnaf ve sanatkarın son yıllardaki mağduriyetinin giderilmesi ve yeni nesil esnafın yaratılması açısından olumlu bir girişim. Esnafın bugünkü rakamla istihdamdaki payı yüzde 78 civarında. Sanayi sektöründen çok bireysel işletmeler ve bunun yanı sıra bir canlılık, ahilik kültürünün yaygınlaşması, gençlerin artık devlet dairelerine yönelmesinin önüne geçilmesi gibi de pozitif bir katkısı olacak. Böyle bir proje hayata geçirilmesi halinde yeni çarşıların oluşabileceği, perakende sektörü süratle gelişeceği, el zanaatkarının, çırak usta ilişkisinin önemli bir ivme kazanacağı görüşündeyiz."

Haberin Devamı

Palandöken, uygulamanın ihmal edilen esnafa önemli bir canlılık getireceğine inandığını vurguladı. Esnaf grubunun toplumun mihenk taşı olduğunu, bir ülkenin esnafsız büyümesinin söz konusu olamayacağını aktaran Palandöken, şöyle devam etti:

''Esnafımız 1996 yılından bu yana kan kaybediyordu. Bu uygulama ile esnafımız yeniden çırak yetiştirmeye başlayacak. Ülkemizde neredeyse zanaatkarı kalmayan meslekler, yorgancılar, çini işçiliği, faytoncular, tahta oymacılık gibi mesleklerde çırak yetiştirme gibi birçok meslek tekrar başlayacak. Dolayısıyla üniversiteden mezun olup iş aramak yerine teknik eleman yetişecek. Dünyanın bir çok yerinde bu zanaatkarlar aktif iş bulma yeri olacak. Avrupa ülkeleri özellikle körfez ülkeleri teknik eleman bulmakta zorluk çekiyor."

- "Çok mutluyuz"

Haberin Devamı

Süpürgeciler sitesinde 34 yıldır imalat yapan Şerif Koca ise yok olmaya yüz tutmuş mesleklerinin kredi imkanı ile yeniden canlanacağına inandığını söyledi.

İşlerinin her geçen gün kötüye gittiğini ancak mesleklerini yaşatmak istediklerini dile getiren Koca, "Başbakan Davutoğlu'na teşekkür ediyoruz. Devletimizin esnafa sahip çıkması çok güzel. Çok mutluyuz. İnşallah esnafımız da faizsiz kredi uygulamasından yararlanarak işlerini geliştirebilecek" diye konuştu.

Trakya'nın tek çömlek ustası Hüseyin Çokan da uygulamanın çok güzel olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!