Sigara, KOAH ölüm oranını artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara, KOAH ölüm oranını artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 10:07

Sigara, KOAH ölüm oranını artırıyor

Haberin Devamı

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde çalışan göğüs ve iç hastalıkları uzman ve asistanlarına yönelik, 'Dünya KOAH Günü' etkinlikleri kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, sigara içenlerin, içmeyenlere göre daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranına sahip olduğu vurgulandı.
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmunoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, KOAH'ın yaygınlığının giderek arttığını söyledi. Erken tanı ile hastalığın önlenmesinin mümkün olduğunu ifade eden Kalpaklıoğlu, şöyle konuştu:
"Dünya KOAH Günü’nde bu yılın sloganı 'Havamızı koruyalım, KOAH’sız yaşayalım' olarak belirlenmiştir. Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyu ve sağlık personeli arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak, solunum fonksiyon testi yaptırmalarını teşvik etmek, bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda yöneticileri ve yetkilileri bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır. KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. Ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH´lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir."
Doç. Dr. Ayşe Baççıoğlu da sigara içenlerin daha fazla hastalık riski taşıdıklarını ifade ederek, "Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. KOAH´lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan, kirli havadan uzak durulması gerekir. Bu adımlara ek olarak grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması, hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!