Prof. Dr. Hatipoğlu: İnmemiş testis, kısırlığa yol açıyor

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Hatipoğlu: İnmemiş testis, kısırlığa yol açıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 12:26

Prof. Dr. Hatipoğlu: İnmemiş testis, kısırlığa yol açıyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ÇOCUK Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, ''Erkek çocuklarında en sık görülen idrar ve üreme yolu rahatsızlıkları arasında yer alan inmemiş testis, fark edilmediğinde ileride geri dönüşü olmayan problemlere neden olabiliyor. İnmemiş testiste olası en büyük problem; sperm kalitesini bozarak ileride infertiliteye (kısırlık) yol açması'' dedi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, anne karnındaki bebeklerde testislerin, karın içinde yerleşmiş durumda bulunduğunu ve doğuma yakın birtakım karmaşık hormonal ve mekanik faktörlerle normal pozisyonu olan kese içine indiğini, iniş sürecinde karşılaşılacak herhangi bir sorunun, testistin normal pozisyonundan yukarıda bir yerlerde kalmasına yani ‘inmemiş testis’e neden olduğunu bildirdi. Hatipoğlu, ''Aslında doğumda inmemiş testislerin büyük çoğunluğu, yaşamın ilk 3-4 ayında inişini tamamlar. Ancak 6 aya kadar inişini tamamlamazsa bir sorun olduğundan şüphelenerek hekime başvurulması gerekiyor. Erken tanı ve tedavi yapılmazsa, bu çocuklar infertiliteye daha yatkın olabileceklerdir. Bu çocuklar erişkinlik dönemlerinde, normal erkeklerle karşılaştırıldığında sperm miktarları, kalitesi ve çocuk sahibi olma oranları daha düşük oluyor.'' ifadelerini kullandı. 
Bu rahatsızlığı yaşayan çocukların ortak özelliğinin; testislerinin kesede olmaması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hatipoğlu, şunları bildirdi:
''Fakat çocuktaki yansıması çok değişik şekillerde kendisini gösterebiliyor. İnmemiş testis, tek taraflı veya iki taraflı görülebileceği gibi, testis hiç gelişmemiş de olabiliyor. Testisler bazen muayene sırasında, kesenin tabanında değil ama üst bölgelerinde veya kasık bölgesinde ele gelebiliyor. Bazen de karın içinde takılı kaldığı durumlara rastlanabiliyor. Nadiren kesede ve normal pozisyonda olan testis, çocuk büyüdükçe yukarıda asılı kalabiliyor. Ancak en sık; testislerin zaman zaman kesede olduğu zaman zaman ise kaybolduğu görülüyor. Bu durum “utangaç testis” olarak da adlandırılıyor. Özellikle son iki durumda düzenli doktor takibi ve uygun hastalarda hormon takviyesi gerekebiliyor. İnmemiş bir şekilde kalan testislere eğer müdahale gecikirse, yapıları kalıcı olarak bozulabiliyor. Yani sonradan müdahale edilse dahi hasarı gidermek için çok geç oluyor. İnmemiş testisin en önemli olası problemi, çocuğun ileriki yaşamında infertilite (kısırlık) olma riskidir. Kasık bölgesinde kalan testisler, o bölgeye alınan darbe ile kolayca hasara uğrayabiliyor. Bir diğer problem, testisin kendi çevresinde dönerek boğulmasına yol açan kasık fıtığı riski artıyor. Ayrıca inmemiş testis hikâyesi olan çocuklar, olmayanlarla karşılaştırıldığında testiküler kanser gelişme riski daha yüksek.''
Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, özellikle bu bozukluklara hormonal problemler neden olduğundan çocuğun bu bakımdan iyice değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ''Yenidoğan erkek bebekte, testisler iki taraflı olarak ne kesede ne de kasıkta hissedilemiyorsa, bu durum hayati tehlikesi olan acil bir durumun göstergesidir'' dedi. İnmemiş testisin erken tanısında ebeveynlere de önemli bir görev düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, ''Bebeğinizin testisleri ele gelmiyor, beraberinde penis boyu küçükse, çocuğun idrar yaptığı kanal ucu penisin ucuna değil de altına veya üstüne açılıyorsa acilen doktora başvurmalısınız. Tanısı konulan hasta çocuklarda, detaylı hormonal değerlendirmeden sonra nedene yönelik tedaviye geçiliyor. Bazı olgularda hormon tedavisi yeterli olurken bazılarında cerrahi müdahale gerekebiliyor. Durum fark edilir edilmez doktora başvurulması, bebeğin bir yaşına kadar bu açıdan değerlendirilmesi ve gereken müdahalenin yapılması, başarı şansını belirgin oranda artırıyor'' ifadelerini kullandı. 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!