ORAN, sıtmaya karşı Hindistan ile ortak tıbbi nane üretecek

Güncelleme Tarihi:

ORAN, sıtmaya karşı Hindistan ile ortak tıbbi nane üretecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2016 13:14

ORAN, sıtmaya karşı Hindistan ile ortak tıbbi nane üretecek

Haberin Devamı

Oktay ENSARİ- Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA) - ORTA Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Hindistan ile nane üretimine yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Taşçı, "Nane sıtma hastalığı ile mücadelede önemli bir ürün. Bu nedenle Hindistan’da görüşmeler yaptık ve birlikte nane üreteceğiz" dedi.
Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Radisson Blue Otel’de düzenlediği basın toplantısı ile kurumun yaptığı projeler hakkında bilgi verdi. Şu an ülke ekonomisinin orta gelir tuzağı ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Taşçı, bu nedenle sanayileşmeye ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Taşçı, “Kurduğumuz ORAN Akedemi’de kapasite geliştirme faaliyetleri yapıyoruz. Bu yıl ayrıca hedefimiz 10 bin kişiye girişimcilik eğitimi vermek. 10 tanede firmalar için yine büyük fayda sağlayacağını düşündüğümüz Ar-ge Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarımız da var” diye konuştu.
E-ticaret konusunda firmalara dikkat çektiklerini kaydeden Taşçı, yeni pazarlar bulmak için de arayış içerisinde olduklarını kaydetti. Taşçı, “E-ticaret günümüzde önemli bir noktada. Bu nedenle firmalarımızı da bu alanlara dahil etmek istiyoruz. Çünkü yeni pazarlar bulmak zorundayız. Etrafımız savaş nedeniyle sıkıntılı. Afrika, İran, Pakistan gibi ülkeleri hedefliyoruz. Örneğin İran’da kontaklarımız vardı ama hükümette yaşanan gelişmeler nedeniyle bu görüşmeleri yapamadık. İnşallah önümüzdeki dönem yapacağız” diye konuştu.
Eylül ayında uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi düzenlenmesine yönelik hazırlıklara başladıklarını ifade eden Taşçı, “Bu kongreyi Kayseri’de yapmak istiyoruz KAYSERİ’DE STEVİA ÜRETECEĞİZ
Kayseri Şeker Fabrikası ile birlikte ilk etapta Pınarbaşı ve Yeşilhisar’da ve daha sonra toplamda 6 ilçede Stevia bitkisi üretimi yapacaklarını anlatan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, şunları söyledi: “Stevia bitkisi, zararsız ve doğal şeker. Bu nedenle çok önemli bir bitki. İnşallah Kayseri’de üreteceğiz. Tıbbi ve Aromatik Bitkilere yönelik projeler çerçevesinde tıbbi kekik, tıbbi nane, meyan konularında da çalışmalarımız olacak. Örneğin bir süre önce Hindistan’a gittik, bu konuda araştırmalar yaptık. 12 tane ürün tespit ettik. Bunların başında nane geliyor. Hindistan bu alanda çok önemli çalışmalara imza atmış bir ülke. Bu konuda çalışan kurumlarının tarihi 1950’lere dayanıyor. Hindistan’da örneğin sıtma gibi önemli sağlık problemleri var. Nane de sıtmaya karşı önemli ve sağlıklı bir ürün. Küresel pazarda Hindistan’la birlikte konumlanmak için çalışıyoruz. Nane üretimi ile ilgili ortak projeleri yapacağız.”
2014 ve 2015 yıllarında yaklaşık 56 milyon TL tutarındaki 78 projeye destek verdiklerini dile getiren Taşçı, toplamda 92 milyon TL destek verilerek 200 milyon TL’lik kaynağın harekete geçirildiğini söyledi. 2016 yılı içerisinde de mali destek programları çerçevesinde 17 Milyon TL destek verilmesini öngördüklerini belirten Taşçı, bu faaliyet alanlarının da gelişen sanayi, turizm geliştirme, kentsel ve sosyal altyapı, mikro işletmeler olarak özetledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!