Memorial Aile Hekimlerini Bilgilendirdi

Güncelleme Tarihi:

Memorial Aile Hekimlerini Bilgilendirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 13:55

MEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ TOPLANTIDA SAFRA YOLU HASTALIKLARININ TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ KONUSUNDA AİLE HEKİMLERİNE BİLGİ VERİLDİ.

Memorial Kayseri Hastanesi’nin düzenlediği toplantıda safra yolu hastalıklarının teşhisi ve tedavisi konusunda aile hekimlerine bilgi verildi.
Radisson Blu Otel’de yapılan toplantının açılış konuşmasını Memorial Kayseri Hastanesi Medikal Direktörü Op. Dr. Mehmet Akif Yücel yaptı. Daha sonra Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Alper Akcan, ‘Akut kolesisit ve kolonjitler’ konusunu görseller eşliğinde anlattı. Prof. Dr. Alper Akcan, safra yolu hastalıklarının toplumda çok sık görüldüğünü belirtti.
Prof. Akcan, safra yolu hastalarının hastanelerde çok sık ameliyat gerektiren grupta yer aldığını ifade ederek, “Bu grup hastalıkların gerek cerrahi, gerekse endoskopik tedavileri günümüzde yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Biz de aile hekimi arkadaşlarımızı, gerek hastalığın tanısı gerekse de tedavisi ile takip sürecinde neler yapabileceğimiz konusunda bilgilendirmeyi amaçladık. Umut ediyorum ki, Kayseri’nin çeşitli aile sağlığı merkezlerinde görevli hekim arkadaşlarımız için bu toplantı faydalı olmuştur. Hekim arkadaşlarımızın buradan edindikleri bilgileri zaman içinde hasta ve hastalıklara karşı kullanmaları toplantının amacına ulaşması bakamından bizleri mutlu edecektir” dedi.
Erken tanı ve tedavi çok önemli
Prof. Dr. Akcan, bütün hastalıklarda olduğu gibi bu gruptaki hastalıklar için da erken tanı ve yerinde tedavinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Diğer yandan safra yolu hastalıkları maalesef gereksiz tedavinin yapıldığı bir hasta grubunu da oluşturmaktadır. Bu grubu iyi belirleyip, bazen cerrahi müdahaleye kadar gidebilecek tedavilerden hastaları korumak gerekiyor. Safra yolu kanserleri ve safra kesesi kanserleri toplumda sık olmamakla birlikte karşılaştığımız kanser grubundandır. İyi huylu tipleri daha sık görülmektedir. Safra kesesi taşları ile safra kesesi yolları taşları hastaları ile daha çok karşılaşıyoruz” diye konuştu.
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci de, ‘Safra yolu hastalıklarında endoskopik yaklaşım’ konusunda yapılan uygulamaları görseller eşliğinde aile hekimlerine anlattı.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Gök ise, ‘Safra kesesi ve safra yolları taşları’ hakkında bilgi verdi. Gök, safra kesesi taşları ile safra kesesi yolları taşı vakalarının büyük bir çoğunluğunda cerrahi müdahale gerektirmediğini ancak bu alanda çok fazla ameliyat yapıldığını söyledi. Gök, “Aile hekimi arkadaşlarımıza hangi durumlarda cerrahi ya da ileri tetkik gerekmektedir anlatmaya çalıştık. Safra kesesi kanserlerinde ‘hangi durumda şüphe ortaya çıkmalı ve bir cerraha hasta ne zaman yönlendirilmeli?’ sorularına yanıt aradık” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!