Kadın Hastalıklarının Tedavisinde Cerrahi Konfor

Güncelleme Tarihi:

Kadın Hastalıklarının Tedavisinde Cerrahi Konfor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 10:12

KAYSERİ MEMORİAL

Kadın hastalıklarının cerrahi tedavisinde, açık ameliyatların yerine günümüzde hastaya konfor sağlayan laparoskopik yani kapalı operasyonlar uygulanmaktadır. Klasik cerrahiye oranla ameliyat risklerini en aza indiren laparoskopik yöntemler, kadınlarda menopoz öncesi ve sonrası oluşan tüm hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Gökalp Öner, kadın hastalıklarında laparoskopik cerrahiler hakkında bilgi verdi.
Laparoskopik cerrahilerle hasta konforu
Laparoskopik ameliyatlar; rahim alınması, anormal rahim kanamaları, miyomlar, rahim duvarı kalınlaşması, rahim sarkmaları, karın içi yapışıklık, rahim ağzı erken başlayan kanser lezyonları ve enfeksiyonlar ile kanser vakalarında başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Kapalı yapılan ameliyatların beklenmeyen yan etkileri, açık ameliyatlara oranla daha azdır. Laparoskopi sonrası hastalar bir gece hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu olur ve normal yaşamına 1-2 gün içerisinde dönebilir.
Modern cerrahi yöntemle ameliyatta başarı
Teknolojik ve bilimsel gelişmeler sayesinde kadın hastalıklarının teşhisi artık daha erken evrede konulmakta ve laparoskopik ameliyatlar ile tedavi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Açık yani klasik ameliyatlarda, hastanın kaygısını artıran en önemli neden operasyon sırasında öngörülemeyen komplikasyonlardır. Kapalı yöntemle yapılan laparoskopik cerrahilerde ise vücuda açılan birkaç delikten karın boşluğuna sarkıtılan kamera sayesinde müdahale yapılacak alan belirlenmektedir. Cerrahi yöntem, vücutta büyük ameliyat kesileri oluşturulmadan, dikişsiz olarak ve kanama oluşmadan gerçekleştirilmektedir.
Tüpler laparoskopik yöntemle açılabiliyor
Kadınlarda gebeliği önlemek için yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanması halen başvurulan kalıcı doğum kontrolü yöntemlerindendir. Laparoskopik yöntem, bu tüplerin geri açılması konusunda da kullanılmaktadır. Ayrıca operasyona veya iltihaba bağlı olarak tıkanan tüpler, laparoskopik yöntemle açılabilmektedir. Özellikle adet döneminde ağrıya neden olan ve ilaç tedavisine dirençli çikolata kistlerinin (endometrioma) laparoskopik cerrahi ile çıkarılması daha kolaydır.
Menopoz sonrası hastalıklar için de uygulanabilir
Laparoskopik yöntemler önemli hastalıkların cerrahi tedavilerinin yanı sıra özellikle menopoz döneminden sonra ortaya çıkan ve rahimde sarkmaya bağlı olarak oluşan idrar kaçırmada da uygulanmaktadır. Laparoskopik cerrahi ile idrar kaçırma sorunu ortalama 15 dakikalık bir işlem sonrasında tedavi edilmektedir. Doğru hasta seçimi gerçekleştirildikten sonra bu alanda; TOT, TVT, mini sling gibi isimler alan kapalı ameliyatlar uygulanmakta ve hastaların şikayetleri belirgin olarak azalmaktadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!