AK Parti Milletvekili Nergis: Referandum sonrası, Partili Cumhurbaşkanımız olacak

Güncelleme Tarihi:

AK Parti Milletvekili Nergis: Referandum sonrası, Partili Cumhurbaşkanımız olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 12:24

AK Parti Milletvekili Nergis: Referandum sonrası, Partili Cumhurbaşkanımız olacak

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, 18 maddeden oluşan Anayasa değişikliğinde 17 maddenin 2019 yılında, ancak Partili Cumhurbaşkanlığına ilişkin düzenlemenin referandum sonrası yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Milletvekili Hülya Nergis, Anayasa değişikliğini ve TBMM'deki genel kurul çalışmalarını değerlendirdi. Nergis; 9 Ocak tarihinde TBMM Genel Kuruluna gelen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilmesi hakkında kanun tasarısının, 20 Ocak'ta tamamlandığını belirterek, ''Anayasa değişiklik paketiyle ilgili TBMM Genel Kurulunda yapılan çalışmada, AK Parti Milletvekilleri top yekûn birlikte hareket ederek destek vermişlerdir. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin verdiği destekle komisyonda ve genel kurulda tek tek maddelerin oylanması ve akabinde paketin tamamının oylanmasında 330 yeter sayısı aşılmıştır. Bu süreçte TBMM’de iki partinin bir mutabakat içerisinde hareket etmeleri ve ülkenin önünü açacak olan bu değişikliği gerçekleştirmeleri takdire şayan bir durumdur. Ülke menfaatine olan bu durumda siyasi partilerin birlikte hareket etmeleri çok önemlidir. Bu süreçte muhalefet partisi Milletvekilleri kürsüyü işgal etmişlerdi ancak; AK Parti Milletvekilleri tarafından bu işgal ortadan kaldırılmış, Milletin Meclisi çalışmalarına tekrar başlamıştır'' ifadelerini kullandı.

Milletvekili Nergis, 18 maddeden oluşan değişiklik paketinin, Partili Cumhurbaşkanlığı modelinin kabulünü ve hükümet sisteminin Cumhurbaşkanlığı olarak değiştirilmesini, Başbakanlık makamının kaldırılarak yönetimde çift başlılığın kaldırılmasını hedeflediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Türkiye’de uygulanmakta olan parlamenter yönetim sisteminin ülkeyi koalisyonlara mecbur bırakması, güçlü hükümetlerin kurulmasına engel olması sebebiyle uzun yıllardan beri değişiklik yapılması ve Başkanlık sisteminin getirilmesi düşüncesi; sayın Süleyman Demirel, sayın Turgut Özal, sayın Necmettin Erbakan tarafından dillendirilmişti. Bu değişikliği yapmak, bir çok ilke imza atan AK Parti iktidarı dönemine rastlaması, hepimizi ziyadesi ile mutlu etmektedir.



Yeni Anayasa paketinde; Madde 1- Yargı ile ilgili bölüme “Tarafsız” ibaresi ekleniyor.



Madde 2- Milletvekili sayısı 600’e çıkıyor. Madde 3- Seçilme yaşı 18’e düşüyor. Madde 4- Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 5 yılda bir yapılması. Madde 5- TBMM’nin görev ve yetkileri (Kanun yapmak, Bütçeyi görüşmek, Milletlerarası Anlaşmaları onaylamak.) Madde 6- TBMM denetim mekanizmaları; Meclis Araştırması, Soruşturması, Genel Görüşme, Yazılı Soru. Madde 7- Cumhurbaşkanı adaylık şartları ve seçim usulleri (Siyasi Parti Üyesi olabiliyor. Siyasi parti grupları, en az yüzde 5 oy alan partiler ve en az 100 bin seçmen aday gösterebilir. Görev süresi 5 yıl, 2 dönem görev yapabilir.) Madde 8- Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri (Kararname yetkisi)



Madde 9- Cumhurbaşkanının yargılanabilmesi (Salt çoğunlukla önerge verilir, 5’te 3’ün oyuyla soruşturma açılır, 3’te iki oyla yüce divana sevk edilir. Madde 10- Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların atanması ve yargılanabilmesi. Madde 11- TBMM ve Cumhurbaşkanı seçiminin yenilenebilmesi. (Karşılıklı fesih) Madde 12- Cumhurbaşkanına OHAL yetkisi (OHAL ilan etme yetkisi ve OHAL Kararnamesi çıkarma yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor.) Madde 13- Askeri Mahkemelerin kaldırılması.



Madde 14- HSYK 13 üyeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı 6 üye atıyor. (4 Üye + Adalet Bakanı ve Müsteşarı) TBMM 7 üye seçiyor. Madde 15- Bütçeyi Cumhurbaşkanı hazırlıyor, TBMM onaylıyor. Madde 16- Anayasada ilgili maddelerden “Başbakan” ve diğer bazı ifadelerin kaldırılması. Madde 17- Geçici Madde (Seçim 2019’da, ilgili kurumların intibak yasaları) Madde 18- Yürürlük Maddesi (Tüm maddeler 2019 tarihinde yürürlüğe girerken, sadece Partili Cumhurbaşkanlığına ilişkin düzenleme Referandum sonrası yürürlüğe giriyor. Yeni Anayasa’nın Ülkemize ve Milletimize hayırlı olmasını diliyor, Referandumda halkımızın desteğini bekliyorum.''

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!