Tarihi köprü tırla taşındı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi köprü tırla taşındı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 17:19

- Kars'ın Susuz ilçesinde 105 ton ağırlığında 60 metre uzunluğundaki 115 yıllık Çamçavuş Köprüsü, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kars Çayı'nın üzerine götürülüyor

Haberin Devamı

KARS (AA) - Susuz ilçesinde 1899 yılında Ruslar tarafından yaptırılan 105 ton ağırlığında ve 60 metre uzunluğundaki Çamçavuş Köprüsü, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Paşaçayır kampüsü çevresinden akan Kars Çayı'nın üzerine götürülüyor.

Uzun bir uğraş sonucu yerinden tek parça halinde kaldırılan köprünün geçişi kontrollü şekilde yapılırken, yol güzergahında bulunan elektrik telleri de geçişe engel olduğu için kesiliyor.

Firma yetkilisi Bülent Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi köprüyü üniversitenin içine taşıdıklarını belirterek, köprüyü bütün haliyle araca yüklediklerini anlattı.

Sökme işlemi esnasında çok ince hesap yaptıklarını ve en ufak ayrıntıyı bile düşündüklerini ifade eden Yanmaz, "Taşıma planı ona göre yapıldı, araçlar ona göre dizayn edildi. Köprüyü sağ salim yerinde götüreceğiz. Yükleme işlemini 12 saatte tamamladık. 21 kilometre bu şekilde gideceğiz. Hidrolik sistemli inip alçalabilen, lastiklerinin 55 derece dönebildiği bir araca yükledik. 500 beygirlik makinelerle çekiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Köprüyü şehir içinden geçirmek zorunda olduklarını anlatan Yanmaz, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Sorumlulardan Serdar Arslan da köprünün geçişi için 3 ay öncesinden gerekli yazışmaların yapıldığına ve buna göre düzenli hareket ettiklerini kaydetti.

Öte yandan yoldan köprünün geçtiğini gören vatandaşlar da şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de yol boyunca sıkı önlemler alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!