Şimdi tandırda kaz zamanı

Güncelleme Tarihi:

Şimdi tandırda kaz zamanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 11:11

-Türkiye'nin önemli kaz üretim merkezlerinden Kars'ta, kadınların unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında pişirdiği kaz, damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor

Haberin Devamı

KARS (AA) - ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Kars'ın geleneksel lezzetleri arasında yer alan kaz, unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında pişirilerek, damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.

Türkiye'nin önemli kaz üretim merkezlerinden Akyaka ilçesine bağlı Demirkent köyünde yaşayan kadınlar, kesim mevsiminin gelmesiyle sofralarda yerini almaya başlayan kazı, akrabaları ve özel misafirleri için tandırlarda pişiriyor.

Karın yağmasıyla ayrı bir lezzete kavuşan kaz, tandırın üzerine konulan büyük kazanın içerisinde 2 saat pişiriliyor. Daha sonra ayaklarına tel geçirilen kaz, tandırın içine konularak kızartılmaya bırakılıyor.

Yöresel tahıl ürünlerinden olan "kabılca" eşliğinde kendi yağında pişirilen kaz, parçalar halinde misafirlere sunuluyor.

Demirkent köyünde yaşayan Altınay Karaçöp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazın kültürlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, kış boyunca tükettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Mart ayında çıkan kazların yıl sonuna kadar beslendiğini ifade eden Karaçöp, tarlada otlayan kazın lezzetinin daha güzel olduğunu belirterek, ''Kazların annelerini ayırarak keseriz. Şubat ve mart aylarında yeniden doğmaya başlayacaklar. Kaz da kurutma işlemi de oluyor ancak bizim burada yok. Biz özellikle kara kışı bekleriz. Kazlarımızı özel günlerde misafirlerimize yaparız. Kimin nasibi varsa onlar da yiyor'' dedi.

Karaçöp, tandırda kazın önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Kazımızı önce 2 saat tandırın üzerinde pişiriyoruz. Daha sonra da iyice kızarması için teller eşliğinde tandıra sarkıtırız. Burada iyice kızarır. Yaklaşık yarım saat tandırda kalır. Kazın altına yöresel ürünümüz olan kabılca da koyarız. Bulgur gibidir. Hiçbir şekilde ilave yağ koymayız. Kabılca tamamen kazın yağında pişer ve eşşiz bir tada sahip olur.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!