Kars'ta Aşıklar Kıraathanesi yeniden canlandı

Güncelleme Tarihi:

Karsta Aşıklar Kıraathanesi yeniden canlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 11:14

Kars'ta Aşıklar Kıraathanesi yeniden canlandı

Haberin Devamı

KARS, (DHA) - KARS'ın vazgeçilmez Ramazan programları arasında yer alan merhum Murat Çobanoğlu'na ait Aşıklar Kıraathanesinde, 3 yıl aradan sonra yeniden iftar sonrası Ramazan şenliği başladı. 
Yaklaşık 44 yıldır hizmet veren ve geçtiğimiz günlerde satışa çıkarılan Çobanoğlu Aşıklar Kıraathanesi'ne Karslı halk ozanları ve vatandaş sahip çıktı. Ramazan ayında aşıklık geleneğinin yeniden yaşanmaya başladığı kıraathanede Aşık Sabri Yokuş, Aşık Ensar Şahbazoğlu, Aşık Ayhan Şimşekoğlu ve Karslı Şair Eyüp Sarıbatır'ın iftar sonrası yükselen saz ve deyişleri, yöre halkını sevindirdi. Aşık Ayhan Şimşekoğlu, Çobanoğlu’nun izinde aşıklar geleneğini sürdürmeye çalıştıklarını bildirdi. Ayhan Şimşekoğlu şunları söyledi: 
“Aşıkların okulu olarak bilinen kıraathane bir okul gibi yıllarca halk ozanı yetiştirdi. Ozanlar ilk sahneye burada çıktılar. Ustalardan saz çalmayı, değiş ve atışmaları öğrendiler. Mesleğin tüm inceliklerini, ustalıklarını burada kazanan aşıklar daha sonra düğün ve törenlerde saz çalıp para kazanmaya başladı. Kars’ta bu kıraathaneye gelmeyen tek bir aşık bile yok. Bu da, kıraathanenin önemini gözler önüne sermeye yetiyor. Çobanoğulu’nun ölümünden sonra defalarca el değiştiren ve bir türlü eski ihtişamına kavuşamayan bu mekanın yeniden sazlara ve sözlere kapı açması halk kadar bizleri de sevindirdi. kars'a özel bu geleneğimizi  devam ettirmek ve eski Ramazan coşkusunu hep birlikte yaşamak istiyoruz."
Murat Çobanoğlu Aşıklar Kıraathanesi’nden 3 yıl sonra yeniden sesin yükselmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlardan Maksut Ergünyüret, "Kars’ta güzel olan anıları yeniden canlandırmak için tekrar bir araya gelmeliyiz. Bu kıraathanenin geçmişte bu kültüre hizmet veren insanlarla doluydu. İnsanlar burada bir araya gelip bu kültürü paylaşırdı. Son zamanlarda kültürümüzden ödün verdik ve kültürümüzü hak ettiği noktalara getiremedik. Bir insan özünü yitirirse orada toplumun benliği yok olmaya yüz tutar. İnsanlar ramazan gecelerinde buraya toplanır, birbirleriyle sohbet eder, dertlerini ve sevinçlerini paylaşırdı" diye konuştu.
 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!