Kars’ta Şeker Pancarı Alım Kampanyası Başladı

Güncelleme Tarihi:

Kars’ta Şeker Pancarı Alım Kampanyası Başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 17:06

KARS’TA ŞEKER PANCARI ALIM KAMPANYASI BAŞLADI

Kars’ta 2015-2016 yılı 22. Dönem pancar alım kampanyası dualar eşliğinde kurban kesilmesiyle başladı.
Kars Şeker Fabrikası alım sahasında düzenlenen törene Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Defterdar Hüseyin Savar, Müftü Mehmet Genç, AK Parti Milletvekili Adayları Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, CHP Milletvekili Adayı Selami Yiğit, CHP İl Başkanı Özfer Koçak, daire ve kurum amirleri ile fabrika çalışanları katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan programda konuşan Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, 1993 yılında işletmeye açılan Şeker Fabrikası’nın 21 yıl aralıksız üretim yaptığını, ancak 2014 yılında yeterli miktarda pancar ekilmediğinden fabrikanın çalıştırılmadığını söyledi.
50 bin ton pancar kotasına rağmen 12 bin ton pancar üretildiğini, üretilen pancarların ise 2014 yılında işlenmek üzere Erzurum şeker Fabrikası’na nakledildiğini ifade eden Necli, “Fabrikanın karlı olarak çalışması için en az 100 bin ton pancara ihtiyaç vardır. Geçen sene 12 bin ton olan pancarımız bu sene 21 bin ton artarak 33 bin tona çıkmıştır. Ağrı Şeker Fabrikası’ndan gönderilecek olan 12 bin ton pancar ile birlikte toplam 45 bin ton fireli pancar, günlük bin 75a ton kapasiteyle işlenecektir. Kampanya süresinde 6 bin ton şeker, bin 600 ton melas ve 13 bin ton küspe üretimi bekliyoruz. Fabrikanın üretiminin ekonomiye katkısı 23 milyon TL., pancar üretimindeki işçiliğin istihdama katkısının ise 20 milyon dolar olacağı tahmin edilmektedir” dedi.
Şeker Fabrikası’nın Kars’ta Devletin tek dumanı tüten fabrikası olduğuna dikkat çeken Kars Valisi Günay Özdemir, “ Geçen yıl böyle bir töre yapılmamıştı. Bu sene böyle bir törende sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü Kars’ın tek kamu yatırımı olan Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime başlaması geçmiş olumsuz tecrübelere göre çok daha anlamlı hale geldi. Çünkü Kars geçmiş yıllarda Et Balık Kurumu ve Süt Fabrikası’nın özelleşmesiyle aslında çok kötü bir anısı vardı. Ekonomik anlamda çok kötü duruma düşmüştü. Şeker Fabrikası’nın bu şekilde sonuçlanmaması ve bu konuda bütün sivil toplum örgütlerimiz, işadamlarımız, bir çok siyasetçimiz, başta milletvekillerimiz olmak üzere Sayın Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza bu konuyu defalarca anlattık. Ve sonunda köylülerimizin bu işe sahip çıkmasıyla, halkımızın bu işe sahip çıkmasıyla pancar üretimine yönelmesiyle de fabrikamız artık Kars’ımıza inşallah bundan sonra sürekli bir şekilde hizmet verecektir. Çünkü Kars her yıl göç veren ve ekonomik anlamda da bu tür tesislere ihtiyacı olan bir yer. Eğer biz bu tür tesislere başta halkımız olmak üzere, köylülerimiz olmak üzere, bütün siyasetçilerimiz bütün kamu da çalışan bürokratlarımız, her beraber sahip çıkarsak ben bundan sonra Kars’taki bu tür işletmelerin çok daha artacağını, çok daha gelişeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Daha sonra Şeker Fabrikası’na şeker pancarlarını getiren ilk 5 üreticiye çeşitli hediyeler verildi. Üreticilerin hediyelerini sırasıyla veren AK Parti Milletvekili adayı Ahmet Arslan’da “Fabrikanın kapanmaması adına olağan üstü gayret sarf etmiştik. Ancak geçen sene rekolte çok düşük olduğu için bunu becerememiştik. Bugün bu rekolteyi bu seviye getirdiğiniz için sizlere ve çiftçilerimize teşekkür ediyorum. İlimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu. AK Parti Milletvekili Adayı Selahattin Beyribey ise “Ben 1995 yılında bu meydanda bir pancar aşılışında şunu söylemiştim. “Çiftçilerimiz pancar ekmezse, fabrika da çalışanlarımız fabrikaya sahip çıkmazsa, siyasetçilerde dahil olmak üzere sahip çıkmazsak bir gün bu fabrika kapanma noktasına gelecektir.” Bunu 1995 yılında söylemiştim diyerek çiftçilerden daha fazla şeker pancarı ekerek fabrikanın çalışmasına katkı sağlamalarını istedi.
CHP Milletvekili Adayı Selami Yiğit’te, “Hepinize saygılar sunuyorum. Maalesef nişasta bazlı şeker üretimi konusunda, oranı konusunda bakanlar kurulu bu yetkisini pancar üretiminin lehine kullanmamakta, defalarca bu yetkisini nişasta bazlı şeker üretiminin artması yönünde kullanmakta, ne yazık ki bakanlar kurulunun hükümetin bu olumsuz tavrı nedeniyle bu töreni burada yapıyoruz. Bu şekilde konuşmalarda dile getirilmedi” diyerek şeker pancarı üretiminde destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından kesilen kurban ve duaların okunmasıyla 2015-2016 yılı 22. Dönem Pancar Alım Kampanyası’nın açılışı yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!