Tecimer'den soğuk hava uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tecimerden soğuk hava uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 12:36

Tecimer'den soğuk hava uyarısı

Haberin Devamı

Sıtkı GÖNEN/AFŞİN(Kahramanmaraş), (DHA) - KAHRAMANMARAŞ'ın Afşin Devlet Hastanesi'nde görev yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevilay Hançer Tecimer, vatandaşları kış mevsiminde hasta olmamaları için soğuk havalara karşı uyarılarda bulundu.



Bölgede kış ayının sert geçtiğine dikkat çeken Dr. Sevilay Hançer, Tecimer, soğuk hava nedeni ile boğaz da tahriş, bademcik ve burun kanallarında tıkanma gibi hastalıkların nüksettiğini söyledi. Tecimer, "Yaz aylarında sıcak hava ve klimaların yarattığı kuruluk ile tansiyon artışı nedeniyle burun kanamalarında artış görülüyor. Bunun nedeni ise sıcak ve kuru havanın burnun mukus bariyerini kurutması ve bunun sonucunda kılcal damarlarda zedelenme oluşturması. Burun kanamalarının yüzde 90'ı hafif seyirli oluyor ve genellikle kendiliğinden geçiyor. Ancak yaklaşık yüzde 10'unda ise burun kanaması hipertansiyon veya kalp damar hastalıkları gibi ciddi bir durumun habercisi olabiliyor" diye konuştu.



Burun kanamalarının geçiştirilmemesi gerektiğini kaydeden Tecimer, şöyle devam etti.



"Burun yoğun bir şekilde kanıyorsa, kanama nefes almayı engellemeye başladıysa, kanama tekrarlıyorsa, bilinen kan hastalığı varsa, bilinen kalp damar hastalığı mevcutsa, kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa ve kanama travmaya bağlı oluşmuşsa, zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak son derece önemli. Geniz bölgesi burundan gelen hava yolunun boğaza aktığı, aynı zamanda kulaklara hava taşıyan östaki kanallarının bulunduğu yerdir. Kısaca tam bir kavşak noktasıdır ve olasılıkla bu uzmanlığın doğmasının ana nedenidir."



Dr. Sevilay Hançer Tecimer ayrıca herkesin basit gördüğü öksürüğün bile bir nedeni olduğunu ve tıpta belirti olarak kabul edildiğini söyledi. Hiç kimsenin nedensiz yere öksürmediğini ifade eden Tecimer, "Yani, kişi öksürüyorsa bir nedeni vardır. Bu nedenin ortaya konması gerekir ki uygun çözümler üretilebilsin. Her öksürük aynı değildir. Kimi öksürük bir gerekliliktir. Solunum yollarının duvarlarını temizleyebilmek, balgam adını verdiğimiz tık sıvıları, birikimleri söküp atmak için öksürük doğal bir korunma yoludur. Kimi öksürükse yanlıştır. Boğazdaki tahriş hissini gidermek için boğazı kazırcasına yapılan ve sonuçta boğazdaki tahrişi artırabilen bir davranıştır dedi. Afşin'de yaşayan insanlara çağrıda bulunan Tecimer, Hastalık üzerinize geçmeden değil, hasta olduğunuzu hissettiğinizde doktora gelin" dedi.



FOTOĞRFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!