Kahramanmaraş'ta, Kur'an ve ezan ziyafeti

Güncelleme Tarihi:

Kahramanmaraşta, Kuran ve ezan ziyafeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 11:53

Kahramanmaraş'ta, Kur'an ve ezan ziyafeti

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü nedeniyle İl Müftülüğü, 'Milli mücadelede din adamlarının rolü, Kur'an-ı Kerim, ezan ve sala' ziyafeti konulu bir kurtuluş özel programı düzenledi.



Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma Türkiye birincisi İstanbul Kadıköy Sahrayicedid Camii İmam Hatibi Habip Deveci Kur'an-ı Kerim okudu. Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Celal Sürgeç, Kahramanmaraş'ın tarihinde iz bırakan önemli isimler olduğunu söyledi. Bu isimlerden bazılarının da din adamları olduğunu ifade eden Sürgeç, şöyle konuştu:



"Kahraman şehre, Kahramanmaraş'a Kahraman ismini veren o halkımızın önünde olan o din adamlarını tanıtalım istedik. Sütçü İmam kimdir? Rıdvan Hoca Kimdir? Vezir Hoca kimdir bunu gençlerimiz tanısın. Sadece tanımakla kalmasın. Bir Arap şairinin dediği gibi 'Eğer siz eskiyi yeniyle güncellemezseniz eskinin yad edilmesinin size hiç bir faydası yoktur.' Öyleyse yeni Sütçü İmamlar, Rıdvan Hocalar, Ali Sezai Efendiler yetiştirmeliyiz. Eğer yetiştirmez isek, sadece eskinin yâdıyla kalır isek, o zaman eskinin bize hiçbir faydası olmaz. Zira Kur'an da, "Onlar bir topluluktu geldiler görevlerini yaptılar gittiler. Ve sizde bir ümmet bir topluluksunuz. Onların yaptıkları kendine, sizin yaptıklarınız da kendinizedir.ö Öyleyse gelin hep beraber bu akşam şu sözü verelim yeni Sütçü İmamları yetiştirelim. Hele hele annelerimiz Senem Ayşeleri yetiştirsin."



"DİN ADAMLARI, ÜLKENİN KURTULUŞUNDA BAŞI ÇEKTİLER"



Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden (KSÜ) Tarihçi-Yazar Şevki Karabekiroğlu da milli mücadelede din adamlarının rolünü şöyle anlattı:



"Maraş harbinde hocaları, şeyhleri, din âlimlerini çıkarın geriye elimizde bir şey kalmaz. İngilizlerin geldiği ilk zamanlarda onlara ilk tavrı gösteren din âlimi Ali Sezai Efendi ile Evliya Efendi idi. Yani milli mücadelede o günün din adamları şehrin kurtuluşunda büyük rol almışlardır. İşte o gün bu gün din adamlarımız en zor şartlarda hep en önde olmuşlar, bir Şehrin bir Ülkenin kurtuluşunda başı çekmişlerdir. Bu gün burada bu kıymetli ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz."



EZAN VE SALA OKUDULAR



Daha sonra bir grup din görevlisi ezan ve sala okudu. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nin büyük salonunda yankılanan ezan ve sala duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Daha sonra Dursun Şahin, ezan okuma birincisi Hafız Habib İspirli'nin salası eşliğinde Çanakkale Şehitleri kasidesini okudu. 2016 Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma Türkiye ikincisi Bekir Büyükkurt'un Kur'an tilavetinin ardından program KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Genç'in yaptığı hatim duasıyla sona erdi.



Programa; Adli yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Timuçin Dedeoğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi Müdürü Yıldırım Alkış, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, şube müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, din görevlileri ile vatandaşlar katıldı.



FOTOĞRFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!