Kahramanmaraş'ta Cahit Zarifoğlu sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Kahramanmaraşta Cahit Zarifoğlu sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 18:23

Kahramanmaraş'ta Cahit Zarifoğlu sempozyumu

Haberin Devamı

Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi tarafından edebiyat dünyasının ağabeyi olarak nitelendirilen Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’nu anma sempozyumu düzenlendi.



Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum açılış konuşmaları ile başladı.



Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen sempozyumunda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, şöyle dedi:



"Hemşehrimiz olması vesilesiyle Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'nu yad edince, bir borcumuz da oluyor. Çünkü o tek başına biri değil, bir dönemin, derdin, edebin, arayışın, dostluk şahikasının bir ferdi idi. Onu anınca dostlarını, o derdin sahiplerini, o yolun yolcularını anmamak olmaz. Ahirete irtihal edenleri kendisiyle yad ediyor, hayatta olanların önlerinde saygıyla eğiliyor, Türk halkına ve hatta İslam alemi adına şükranlarımızı arz ediyorum. Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’nu yazılarından şiirlerinden tanıyordum. Kahramanmaraş’a geldiğimde Rasim Özdenören ile yaşıt olduğunu öğrendim. O Kahramanmaraş’ın ve edebiyat dünyamızın bir ağabeyi olduğunu gördüm. Cahit ağabeydi o edebiyat dünyamızın. 20 aydır Kahramanmaraş’ta görev yapıyorum. Burada bir sır olduğunu ve bu sırrın da bir hazine sakladığını gördüm. Bu saklı hazine de Kahramanmaraş insanının halis muhlis yüreği olduğunu gördüm. Bu sempozyumun düzenlenmesinde Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere buraya gelerek sunumlarını yapacak olan tüm akademisyenlerimize de diğer misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum."



Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muharrem Erantepli ise şunları söyledi:



"Tarih boyunca kültürel ve entelektüel alandaki gelişmelerde öncü bir rol oynayan Kahramanmaraş’ımızın vatanın kurtarılmasındaki öncülüğü bu anlamda tesadüf değildir.



Osmanlı döneminde eserleri imparatorluktaki hemen hemen bütün medreselerde çokça okunan Saçaklı-zade Mehmed Efendiden başlayarak, Matematikçi Abdurrahim Paşa’ya, divan şiirinin son büyük ustalarından Sünbül-zade Vehbi Efendi’ye ve ünlü sufi şair Kuddusi’ye kadar birçok kişi bu topraklarda yetişerek imparatorluk sathına dağılmışlardır. Kahramanmaraş’ımız Cumhuriyet döneminde de edebiyat dünyasına pek çok değerli isimler hediye ederek hem ülkemizin hem de bölgenin entelektüel cazibe merkezi olma konumunu sürdürmüştür. Bir kültür kent olan Kahramanmaraş bu özelliğinden dolayı edebiyat çevrelerinde Şiir Şehri, Şiir Ülkesi, Şairistan yani Şairler Şehri olarak anılmaktadır. Maraş konulu kitaplar, Kahramanmaraş’ta basılan kitaplar, Maraşlı şair ve yazarların yazdığı kitapların edebiyatımızda baskın olarak görülmesini bunun kanıtı olarak gösterebiliriz."



Konuşmaların ardından Abdurrahman Cahit Zarifoğlu için hazırlanan slayt gösterisi izlendi. Daha sonra Prof. Dr. Mehmet Nar başkanlığında gerçekleştirilen açılış oturumunda ise Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Prof. Dr. M. Fatih Andı , Prof. Dr. Hasan Akay, Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu ve Rasim Özdenören tarafından Zarifoğlu ile ilgili sunumlar yapıldı.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!