Kahramanmaraş'ın 2 ürünü tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Kahramanmaraşın 2 ürünü tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2017 16:07

Kahramanmaraş'ın 2 ürünü tescillendi

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü, 'Maraş Çöreği' ile 'Sumak Ekşisi Akıtı'nın Kahramanmaraş'a ait olduğunu tescilledi.
Türk Patent Enstitüsü; Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı ve Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş File Nakışı'ndan sonra Maraş Çöreği ile Sumak Ekşisi Akıtı'nın da Kahramanmaraş'a ait olduğunu yayımladığı Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde duyurdu. Bültende Maraş Çöreği için özellikle Ramazan aylarında Kahramanmaraş insanı tarafından yoğun olarak yapılıp tüketildiği belirtilerek, "Maraş Çöreği yöresel bir gıda olup içerik ve yapılış tekniği itibarı ile Kahramanmaraş'a özgü bir gıdadır" denildi.
Sumak için de Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde doğal florada kendiliğinde yetişen bir bitkidir. Genellikle meyveleri kurutulup öğütüldükten sonra baharat olarak kullanıldığını kaydedilen Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde şu ifadelere yer verildi:
"Sumak, ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir baharat olmasına karşın, sumak ekşisi çoğunlukla yetiştiği yörelerin mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kahramanmaraş mutfağında da özel bir kullanım yerine sahip ve simgesel lezzet olan sumak ekşisi, yerel deyimle 'Ekşi ahıtı' veya 'Sumak akıtı', temmuz sonu ile eylül aylarında üretilmektedir. Sumak ekşisi akıtı yörede yemeklere, çorbalara ve salatalara katılarak, diğer yörelerden farklı tat ve lezzette gıda ürünleri üretmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle Kahramanmaraş'a özgü ekşili çorba, dolma, kabak yemeği ve çeşitli salatalara ilave edilerek ürünlerin kendine has tat ve aroma oluşumuna katkı sağlamaktadır."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!