Yüzağrılarının farklı sebepleri olabilir

Güncelleme Tarihi:

Yüzağrılarının farklı sebepleri olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:36

Özel İzmir Gazi Hastanesi Ağrı Polikliniği Sorumlu Hekimi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Erkan Teyin, yüz bölgesinde görülen ağrıların farklı sebepleri olabileceğini belirterek, ağrının çeşidine göre tedavi yöntemleri uygulanarak hastaların ağrılarının giderilebildiğini söyledi, merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

 

- Dişten kaynaklı ağrılar nedir? Yüz ağrısı genellikle diş ağrısından kaynaklanmaktadır. Diş ağrısını önlemek için dişlere iyi bakılmalı ve düzenli olarak diş hekimi kontrolleri gerekir. Yüzde bir sürü kas vardır. Bunların da ağrıları olur. Buna örnek diş gıcırdatma ve gece çene sıkılması sayılabilir. Kasların fazla kasılmasına bağlı yüz ağrısı ve çene ağrısı oluşabilir. Bundan kaynaklı ağrılarda tedavide genelde güzellik amaçlı olarak kullanılan botilium toksini (botoks ve muadilleri) kullanılmaktadır.

- Çene eklemi rahatsızlıklarından kaynaklı ağrılar nasıl tedavi edilmektedir? Çene eklemi rahatsızlıkları da yüz ağrısına sebep olabilir. Bu tür ağrılar fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonu ve ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.

Haberin Devamı

- Romatolojik hastalıklar ağrıya sebep olur mu? Yüzdeki bazı iltihabi hastalıklar, sinüzit, tükürük bezi iltihabı, tükürük bezi taşı yüz ağrısına sebep olabilir ve sebebe yönelik tedavi planlanır. Bazı romatolojik hastalıklar, yüzde başlayan zona veya yüz boyun bölgesinde başlayan iyi veya kötü huylu tümörlerde bu ağrılara sebep verebilir. Sebep ortadan kaldırılamıyorsa sinir blokajları veya halk arasındaki ismiyle yakma tedavileri uygulanabilmektedir. Atipik facial nevralji dediğimiz bir başka durumda sebebi genelde belli edemediğimiz sinir hasarı ile görülen yüz ağrıları vardır. İlaçlarla tedavi edilemez ise bu hastalara da sinir blokları yakmaları uygulanabilmektedir.

- Trigeminal nevralgi ağrılarında tedavi nasıl yapılmaktadır? Trigeminal nevralgiden kaynaklı ağrılar da yaşam kalitesini çok bozan şiddetli ağrı tipidir. Hastalar genelde bu ağrının adını bilerek gelirler. 100 bin kişide 1 görülür. Dokunma, yemek yeme, su içme, diş fırçalama, rüzgar bile ağrı yaratabilir. Hastaların bir kısmı ilaçlarla kontrol altına alınır. Ancak önemli bir kısmına da sinir kökünü radyofrekans uygulaması yani yakma tedavisi uygulanabilmektedir. Tedavinin başarı şansı oldukça fazladır. Ancak yine de bir kısım hastada sinir köküne yapılacak cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!