Yumurtalık rezervi düşük genç kadınlarda tedavi

Güncelleme Tarihi:

Yumurtalık rezervi düşük genç kadınlarda tedavi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 16:51

Prof. Dr. Erdal Aktan, tıpta ve teknolojide yaşanan gelişmelerle birliktegünümüzde düşük yumurtalık rezervi teşhisi konulan hastalar için farklıtedavi protokolleriyle başarıya ulaşabilme imkanı olduğunu açıkladı

Haberin Devamı

DÜŞÜK yumurtalık rezervinin, bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin sayısının azalmış olması anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Erdal Aktan, yumurtalık rezervini etkileyen en önemli faktörün kadının yaşı olduğunu söyledi. Kadınlarda yaş arttıkça rezervin azaldığını ifade eden Aktan, ancak bazı vakalarda kadın yaşı genç olsa da yaşıtlarına göre az sayıda yumurtaya rastlanabildiğini kaydetti. Kadınlarda eşey hücreleri, yani yumurtaların doğumdan önce 6-7 milyon öncül hücre şeklinde yapılıp yumurtalıklarda depolandığını kaydeden Aktan, “Bu hücrelerden hayat boyu sadece 400 kadarı olgunlaşıp yumurtlanabilir. Bazı kadınlarda ise yumurta sayısının ileri derecede azalması çok genç yaşlarda görülebilir” dedi.

YENİ YÖNTEMLER GELİŞİYOR

Genç yaşta yumurta sayısı azalmış kadınlar için gebelik olasılığını anlamlı ölçüde artıran yeni protokollerin uygulanmaya başlandığını kaydeden Aktan, şöyle devam etti: “Aynı ay içinde tekrarlayan yumurta toplama girişimleri, yumurtalık içine PRP uygulamaları gibi henüz deneysel tedavi yöntemleri ve bazı ilaçlar, gebelik olasılığını yükseltiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!