Yumurtalık kistlerinin tedavisinde geç kalmayın

Güncelleme Tarihi:

Yumurtalık kistlerinin tedavisinde geç kalmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 16:45

EKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhisle hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

 

Yumurtalık kisti nedir?

Yumurtalık kistleri, yumurtalık içinde ya da dış yüzeyinde bulunan sıvı dolu keseler veya düzensiz cepler şeklinde tanımlanabilir. Yumurtalıklarda olgunlaşan ve gelişen yumurtalar, menopoza kadar aylık periyotlarla yumurtlama ile serbest bırakılır. Bu periyot döngüsünde sorunlar, yani yumurtlama olmaması veya sıvıyı atamaması nedeniyle ya da yumurtalık dokusundaki anormal hücre gelişimlerine bağlı olarak kistler oluşabilir.

Yumurtalık kistleri hangi yaş aralığında görülür?

Yumurtalık kistleri her yaşta görülebilir. Üreme çağındaki kadınlarda, yani 20-45 yaş aralığında daha sık görülür ve bu dönemdeki kistler çoğunlukla iyi huyludur. Adölesan, yani 10-19 yaş aralığında ve menopozdan sonra daha nadir karşımıza çıkar. Fakat kötü huylu olma ihtimali, 18-45 yaş aralığında görülen kistlere göre bir miktar fazladır.

Haberin Devamı

Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kistleri bazı kişilerde varlığını bile hissettirmezken, bazı kişilerde şiddetli yakınmalara sebep olur. Genel olarak karın ve kasık ağrıları, karında şişlik, adet düzensizliği, anormal bel ağrıları, kasık bölgesinde ele gelen kitle, cinsel ilişki esnasında ağrı, kabızlık, sık idrara gitme veya idrar yapamama, halsizlik, bulantı, ateş ve kilo kaybı şeklinde görülebilir.

Yumurtalık kisti nasıl belirlenir?

Yumurtalık kistleri, genellikle rutin jinekolojik muayene esnasında ya da başka bir sebepten doktora başvurulduğu zamanlarda ultrasonla saptanır. 2.5 santimden büyük kistler yumurtalık kisti olarak kabul edilir.

Yumurtalık kisti nasıl tedavi edilir?

İyi huylu sınıfındaysa 3-4 ayda bir muayene ve ultrasonla gözlem altında tutulabilir. Kistin hızlı büyümesi, karın içine ciddi kanama ile ilerleyen kist patlaması, kistin etrafında dönmesi veya ağrıların artması durumlarında direkt cerrahi tedavi önerilmelidir. Cerrahide çoğu olguda altın standart laparoskopidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!