Yılda bir check-up hastalıklardan korur

Güncelleme Tarihi:

Yılda bir check-up hastalıklardan korur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 20:24

Kanserden diğer pek çok hastalıklara kadar erken tanının tedavi şansını ve hayatta kalma oranlarını artırdığını ifade edenDr. Onur Duygu, düzenli yapılan kontrollerin önemini anlattı.

Haberin Devamı

ÖZEL İzmir Can Hastanesi Check-Up Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Onur Duygu, yılda bir kez yaptırılacak olan check-up ile ileride oluşabilecek hastalıkların erken teşhis edilerek erken tanı ve tedavi şansının oluştuğunu söyledi. Dr. Duygu, ‘check-up’ın bireysel bir hekim çalışması değil, bir çok branştan oluşan hekimlerin oluşturduğu bir ekip işi olarak görülmesi gerektiğini hatırlattı.

ŞİMDİ DAHA FAZLASI VAR

Eskiden check-up işleminin rutin sağlık taraması olarak adlandırıldığını belirten Dr. Onur Duygu, “Check-up günümüzde bundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Genetik tetkiklerden genetik miras olarak bugüne kadar getirdiğimiz bütün hastalıklara kadar çok kapsamlı bir çalışmayı içeriyor. Check-up aynı şekilde kişiye özel yapılmalıdır. Tıpta hastalık yok, hasta vardır. Herkesin taşıdığı riskler, genetik faktörler birbirinden farklıdır. Bu gibi etkenler sağlığı tehdit eden faktörlerdir. Bireysel anlamda risk hesaplaması yapılmalı, hastanın yaşı, cinsiyeti, aile öyküsü, mesleği gibi faktörler ele alınarak kişiye özel bir program hazırlanmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Özellikle kanser gibi hastalıklarda erken tanının önemine değinen Duygu, “Yılda bir kez yapılacak checkup işlemiyle bazı hastalıkların erken tanısı mümkün. Böylece erken tanı ile erken tedavi başlıyor ve başarı şansı artıyor. İlerlemiş ve tanısı konmuş ve tedavisi devam eden hastalıkların vücutta meydana getirebileceği olası komplikasyonları tespit ederek bunları bertaraf etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

KOVİD-19 GEÇİRDİKTEN SONRA CHECK-UP

Kovid-19 geçiren kişilerde koronavirüsün vücutta yapabileceği tahribatı saptamanın önemine değinen Dr. Onur Duygu, şöyle devam etti: “Bazı insanlarda ciddi kalp hasarları, santral sinir sistemi gibi hasarlar bırakabiliyor. Burada Kovid-19 sonrası check-up çalışmaları ile bunlar tespit edilebiliyor. Enfeksiyon olarak Kovid-19 geçirmemiş olanlarda ve asemptomik olarak geçirenlerde hastalık ve aşı sonrası antikor ölçümleri de bu kapsamda yapılabilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!