Yeşil endüstrinin merkezi Ödemiş

Güncelleme Tarihi:

Yeşil endüstrinin merkezi Ödemiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 06:34

TEKRAR altını çizerek söylemekte fayda var. Ödemiş’te son 20 yıl içinde önemli bir gelişme yaşandı. Aslında buna gelişme demekten çok “dönüşüm” demeliyiz. Çünkü üretim ve ürün deseni büyük ölçüde değişti. Süt hayvancılığıyla birlikte süs bitkileri üretiminde de büyük sıçramalar meydana geldi. Öyle ki bölge; artık yurtiçi talebi karşılamaktan öte ciddi ölçüde süs bitkileri ihracatından söz eder hale geldi. Peki şu anda sektörde neler oluyor ve hangi gelişmeler yaşanıyor? Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜS-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak’a bu soruları sordum.

Haberin Devamı

 

SEKTÖRDE BİRLİK “Dünyanın en verimli toprakları, eşine az rastlanan bir iklim ve Ege’nin çalışkan insanları bize doğanın tüm renklerini sunuyor” diyerek söze başlayan Muammer Ardıcak, “Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği, Küçük Menderes Havzası’nda süs bitkileri üretimi yapan firma ve aile işletmelerini temsil eden bir kuruluş. Yaklaşık 250 üyemiz bulunuyor. Temel amacımız, süs bitkileri üretimi yapan firma ve aileleri bir çatı altında toplayıp, birlik ve beraberliği sağlamak. Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nda ibreli ve çalı çeşitlerinin hepsini bulmak mümkün. Bölgemizin giderek artan ağaç ve ağaççık üretimi ise daha çok yerli ve yabancı sektör mensuplarının Ödemiş’e ilgi duymasına yol açıyor. Yanı sıra gün geçtikçe artan meyve fidanı üretimi de bölgemizin vazgeçilmez bir üretim merkezi ve pazar olmasını destekliyor” diyor.

Haberin Devamı

SERGİ 18’İNCİ YILINDA

Aynı zamanda Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev yapan Ardıcak, özellikle Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi etkinliğine vurgu yapıyor ve etkinliğin bölge ekonomisinde oynadığı role dikkat çekiyor: “Birliğimizin en önemli organizasyonu, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi. Bu etkinliği kendi imkanlarımızla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İlkini 2004’te düzenlediğimiz bu sergiyle ‘Küçük Menderes Havzası ve Ödemiş ilçesinde faaliyet gösteren gerçek üreticiyi doğrudan doğruya tüketiciyle bir araya getiriyoruz. Bu çerçevede büyük mutluluk duyduğumuz husus da şudur; Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi artık yalnızca bölgemizin değil Türkiye’de bütün üretici ve sektör mensuplarının katıldığı büyük bir mesleki gösteriye dönüşmüş bulunuyor. Sektörün öncüsü konumundaki sergimiz 18’inci yılını doldururken, bu kadar istikrarlı ve başarılı başka bir örneği olmaması doğrusu bizleri çok gururlandırıyor.”

DAHA ÇOK AĞAÇLANDIRMA

Ardıcak, “Yeşil endüstrinin merkezindeyiz,” diyor. “Yeşil endüstri, çevreye olan etkiyi en aza indirmeyi hatta sıfırlamayı amaçlayan ekonomik faaliyetlerin bütünü” şeklinde tanımlanıyor. Aslında yeşil endüstri politikaları, başta çevreye en fazla zarar veren sektörlerdeki işletmeler olmak üzere tüm sektörler için hem gerekli hem de faydalı olarak değerlendiriliyor. Bu yönüyle ele alındığında Ardıcak’ın kullandığı ifade çok anlamlı ve umut verici... Ardıcak, şunları paylaştı: İKLİM KRİZİ FARKINDALIĞI “Yeşil endüstrinin merkezinde, Ödemiş Belediyesi açık fuar alanında yaklaşık 100 firmanın katılımcı olduğu sergimiz peyzaj ve bitkilendirmeye dönük her türlü süs bitkisi, ağaç ve ağaççık üretimi, üretim ve uygulama malzemeleri, peyzaj tasarım, proje ve uygulama hizmeti veren kurum, kuruluş ve kişilerin ülke genelinde buluşma platformu oldu. Türkiye’mizin dışında Avrupa ülkelerinin de ilgisini çekmeye başlayan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nde 2019 yılında başlattığımız küresel dünyanın ortak sorunu olan ‘İklim Krizinin Etkileri Hakkında Farkındalık Yaratmak’ şeklindeki temayı bu yıl da sürdürüyoruz. Samimiyetle inanıyoruz ki daha yaşanabilir bir dünya, planlı kentleşme ve iklim kriziyle mücadele için en etkili yöntem ağaçlandırmadır! Bu yüzden tüm kamu kurumlarını ve siyasi liderleri bu hedef doğrultusunda çalışmaya ve çalışmalarımıza destek vermeye davet ediyoruz.” Ben de bu güzel ve anlamlı davete, “Yeşil çağrı” diyorum... O zaman Ödemiş’ten yükselen bu sese kulak vermek ortak hedefimiz olsun...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!