Yeni yılda cildimiz için yeni alışkanlıklar

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda cildimiz için yeni alışkanlıklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 01:05

Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, sağlıklı ve canlı bir cilt için günlükhayata uyarlanabilecek basit alışkanlıklar hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Derinin vücudun en büyük organı ve dış etmenlere karşı ilk savunma hattı olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, çevresel toksinler, alerjenler, mikroorganizmalar, ultraviyole ve diğer tüm etmenlere vücudumuzun ilk maruz kalan yerinin derimiz olduğunu söyledi. Sağlıklı ve dayanıklı bir cildin bedensel sağlığın önemli bir parçası olduğunu kaydeden Alakbarov, “Yapılan çalışmalar sağlıklı ve canlı bir cildi olanların daha mutlu ve özgüvenli olduklarını ortaya koymuştur. Aynı şekilde sağlam bir deri bariyeri olanlarda hassasiyet, alerjik reaksiyonlar ve kuruluk daha az görülmüştür” dedi.

DÜZENLİ GÜNEŞ KREMİ KULLANIN

Güneş kremi uygulamasını yaz mevsimiyle ya da güneşli günlerle sınırlamanın yapılan en büyük hatalardan biri olduğunu belirten Dr. Cansu Alakbarov, “Düzenli güneş kremi kullanımının hem deri kanserini hem de deri yaşlanmasını önlediğini gösteren binlerce güvenilir çalışma var. Güneşe en çok maruz kalan bölgemiz yüzümüz ve ellerimiz. Yılın her günü, evden çıkmasak, hava kapalı olsa bile geniş spektrumlu güneş kremini her gün kullanmalıyız. Cilt tipimize uygun güneş kremi kullanım alışkanlığı, ekstradan nemlendirici ihtiyacımızı da azaltacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

RETİNOL YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR

A vitamini türevi olan retinol kullanımının cilt sağlığı açısından önemli olduğunu belirten Dr. Cansu Alakbarov, “Burada dikkat edilmesi gereken nokta gebe ve emziriyor olmamak. Bunun dışında retinol kullanımı her gece düzenli bir şekilde yapıldığında, ciltte 20’li yaşlardan itibaren azalan kolajen miktarı uyarılıyor ve 30’lu yaşlarda görmeye başladığımız kırışıklık ve sarkma sorunu daha geç yaşlara ötelenebiliniyor. Yeterli kolajeni sentezleyebilen cilt daha sıkı ve neme doygun olacaktır. Bu da nemlendirici ihtiyacımızı azaltacaktır” şeklinde konuştu.

DENEME AMAÇLI ÜRÜN KULLANMAYIN

“Bazen sadece deneme amaçlı, bazen de bir şeylere iyi gelebilir düşüncesiyle cildimize uygun olmayan ürünleri kullanmak, yediğimiz yiyecekleri sürmek, başkasına ait ürünleri denemek gibi cildimizin bariyerine zarar veren, yapısını bozabilen işlemlerden ve deneylerden uzak kalmalıyız” diyen Dr. Cansu Alakbarov, şöyle devam etti: “Maalesef cildimiz için tek bir ürünle tek uygulamada mucize elde edemeyiz. Herhangi bir ürün her cilde iyi gelmeyebilir. Bunları deneme yanılma yoluyla bulmak hem masraflı hem de cilt sağlığımız için uygun olmayan davranışlardır. Özellikle sadece krem vb. uygulamalarla iyileşme elde edilemeyen cilt problemlerinde çözümü daha fazla krem vs. kullanmakta aramamalıyız. Cildiniz için ne gerektiğine dermatoloji uzmanı doktorunuz ile değerlendirerek karar vermelisiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!