Yaz biterken güneşten korunmaya devam edecek miyiz?

Güncelleme Tarihi:

Yaz biterken güneşten korunmaya devam edecek miyiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 20:42

Dr. Cansu Alakbarov, cildimizin sabah güneşinden, kış güneşindenya da evi aydınlatan güneşten etkilenip etkilenmediğine yönelikmerak edilen konular hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, birçok insanın güneş kremini sadece güneşli günlerde, yaz mevsiminde ya da dışarıya çıkarken uyguladığını belirterek, aslında güneş kremlerinin yaz-kış ara vermeden düzenli olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Güneşten yeryüzüne ulaşan görünür ışık dışında gözümüzle göremediğimiz UV ışınlarının bulunduğunu söyleyen Alakbarov, “UVC ışınları yeryüzüne ulaşamaz, iyi ki de ulaşamaz çünkü ulaşsaydı derimizde ciddi yanıklar ve hasarlar olurdu. UVB ise yaz mevsiminde, öğle saatlerinde ulaşır ve derimizin üst tabakasını etkiler. Biz de bu sayede yandığımızı anlarız. Sadece deride yanık oluşturmakla kalmaz, DNA hasarı yaparak deri kanserine neden olur. UVB ışınları bulutlu günlerde, kış mevsiminde yeryüzüne oldukça az miktarda ulaşır ve bu nedenle cildimiz yanmaz. Camdan tamamıyla geçemez, evimizin içine ulaşamaz. Birçok insan güneşli günlerde ya da dışarı çıktığında güneş kremi sürerek kendini sadece UVB ışınlarından korur” dedi.

Haberin Devamı

UVA IŞINLARINA DİKKAT

Yeryüzüne ulaşan diğer UV ışınının ise UVA ışınları olduğunu kaydeden Alakbarov, “UVA ışınları dalga boyunun uzun olması nedeniyle dünyamıza yaz-kış ulaşır. Buluttan ve camdan geçer. Derimizin alt tabakalarını etkiler, bu nedenle deri yüzeyinde yanık oluşturmaz. Ancak deri altında ciddi DNA hasarlarına ve kolajen yıkımına neden olur. Biz UVA ışınından korunmamanın bedelini erken yaşta ciltte kırışıklık, leke, sarkma olması ve deri kanserinin de erken yaşta görülmesi ile öderiz” diye konuştu.

YAZ-KIŞ KULLANILMALI

“UVA ışınlarından korunmak için kullanılan güneş kreminin geniş spektrumda koruması veya üzerinde PA++++ ifadesinin bulunması gerekir” diyen Alakbarov, “SPF değerleri bizi sadece UVB’den korur. Cilt sağlığımız için güneş kremimizi yaz-kış fark etmeksizin, evden çıkmasak bile her gün sabah sürmeli ve gün içinde tekrarlamalıyız” ifadelerinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!